EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, ska granska det flitigt använda fästingmedlet Bravecto, skriver tidningen ATL. Detta efter flera larmrapporter i såväl USA som Europa. Fästingmedlet uppges kunna orsaka förlamning, organsvikt och plötsliga dödsfall. Under 2016 kom 14 svenska rapporter om dödsfall.

— Jag vet att det är en stor oro och att många har ögonen på Bravecto. Än så länge har vi inte sett något samband i Sverige, säger Susanne Stenlund, veterinär på Läkemedelsverket till ATL.

Bravecto är en tuggtablett som funnits på den svenska marknaden sedan 2014. Tillverkaren MSD Animal Health slår ifrån sig all kritik trots larmen om svåra biverkningar.

— Det finns ett fall där vi inte kan utesluta ett möjligt samband. Det var en hund som fick en mag-tarminfektion fem dagar efter behandling. I de övriga fallen finns inget som pekar på Bravecto, säger Agneta Gustafsson, medicinsk chef på företaget, till ATL.

Hon framför i tidningen att Bravecto sålts i över 34 miljoner doser över hela världen och att biverkningsfrekvensen är mycket låg, under 0,05 procent.