Med gospel och jävlar anamma lämnade Nano och hans kampsång "Hold on" det övriga startfältet bakom sig i fredagens publikundersökning. Merparten av landets betygsättande nöjesskribenter spådde också att Södertäljebon skulle ta sig till final, och så blev det.

Tillsammans med Ace Wilder har Nano fått en direktbiljett till Friends arena i mars.

Nano släppte sin första singel för ett par år sedan, men för den större publiken var han okänd innan han klev in i Melodifestivalen. Så är inte längre fallet, och han medger att tävlingen förhoppningsvis kan ge hans karriär en skjuts.

Annons

– Det här är ett bra forum för mig. Jag har släppt musik tidigare men det är många som inte känner igen mitt ansikte eller namn. Så det är en fördel att få fortsätta göra det jag älskar. Det är det jag vill få ut av den här tävlingen, att det kan rulla på som det har gjort det två senaste åren, sade han till TT efter genrepet.

Tredje gången gillt?

Ace Wilder bättrar på sitt fläckfria cv i Melodifestivalens deltävlingar. Det är tredje gången hon ställer upp och tredje gången hon går direkt till final. Det var nog ingen som på allvar trodde att hennes välproducerade bidrag "Wild child" inte skulle gå vidare, men för Ace Wilders del gäller det att orka ta sig hela vägen – att inte bli den eviga tvåan eller trean.

Fast själv tonar hon ned sina ambitioner.

– Jag har aldrig varit med för att vinna, för jag har lite udda låtar. Jag vill mest visa "kolla vad jag gör". Men oj vad deppigt det låter! Det är klart man ska vilja vinna, jag skulle älska att vinna, men jag vill också visa att man kan göra musik på det här sättet, sade Ace Wilder inför tävlingen.

Andra året i Andra chansen

Boris René får en andra chans för andra året i rad. Hans klapp- och koskällackompanjerade "Her kiss" har kallats slätstruken, men det är uppenbart att hans bidrag går hem hos tittarna. Han har dessutom haft fördel av att numret sitter bra. Under veckan förflöt repetition efter repetition utan strul, till skillnad från övriga delar av startfältet.

Utskällda men inte uträknade, De Vet Du och deras "'Kungarna av Tylösand' möter studentspex på österrikisk EDM-festival"-aktiga nummer "Road trip" får också vrida om startnyckeln i Linköping. Kvartetten har ett etablerat följe på Youtube och deras bidrag var tillräckligt färgglatt, fartigt och allsångsvänligt för att förmå de (troligtvis) yngre segmenten i publiken att rösta.

Fiasko för Perrelli

Det blev däremot ingen framgång för schlagerdrottningen Charlotte Perrelli. Den tidigare Eurovisionvinnaren, och tvåfaldiga Melodifestivalenvinnaren, stod ensam på scen med sin gitarr och visade sig sårbar på Scandinaviums scen. Det uppskattades inte av publiken, åtminstone inte sett till röstningarna. Perrelli, debutanten Adrijana och Dinah Nah gick inte vidare från finalen.