Filmen, som togs fram i samband med 100-årsminnet av Albert Engströms födelse av museiintendent Einar Karlén, är i själva verket en turistfilm för Eksjö med omnejd. Och det märks ty bilden som lyfts fram av staden och dess miljöer är synnerligen positiv.

— Meningen var att man med Albert Engström som utgångspunkt skulle locka människor att upptäcka trakten, förklarar Pia Löfgren, museichef Eksjö kommun.

Filmen är full av formuleringar som ”den lilla ån drar fram som ett glittrande pärlband genom staden som ideligen skapar nya skönhetsintryck”, och även om staden är rik på traditioner påtalar man i samband med bilder på tämligen nybyggda Stocksnäs att den också är ”modern” och ”pulserande”. ”Staden har fått ett andra, tidsenligare, ansikte som varierar i byggnadsstilar där den gemensamma nämnaren är ändamålsenlighet och god planering” poängterar man.

Känner igen mycket

Annons

— Det är ett fantastiskt fint tidsdokument av hela stämningen och miljön. Bilarna och kläderna, och samtidigt känner man igen så mycket. Det skulle kunna vara samma gubbe som sitter och läser tidningen i Gamla stan i dag, säger Löfgren.

Även ur stadens historia lyfts husarerna fram som ståtliga och självmedvetna gossar som bevars var beridna och efter vilka ”de vackraste flickorna kastade längtande blickar”.

Mycket humor

Humorn märks också i berättelserna kring Albert själv där vi bland annat får höra om hur han som ”Albert på stationen” lurade banvaktaren Lind att ”tandvärk kunde hävas genom elektriska stötar från telegrafapparaten”, hur man trodde det spökade i Höreda kyrka och om torparen som hade socknens rekord i snusätning.

Dessutom visas en hel del bilder från bland annat Hult, Höreda, Ingatorp, Mariannelund och Skuruhatt.

Filmen kommer framöver vara del av Eksjö museums Albert Engström-utställning, men finns alltså redan nu till allmän beskådan på Youtube.

— Vi har ingen anledning att gömma undan den utan vill att den ska ses av så många som möjligt. Kanske väcker det en del intresse kring Eksjö och Albert Engström, säger Pia Löfgren.