Förra veckan var det ett uppskattat filmkollo i Mariannelund. Tidigt blev det fullbokat med ungdomar från både Eksjö och Vimmerby kommun. Även från Ystad och Borås.

Vid Filmbyn Småland och Sommarhemmet Vallersvik höll ungdomarna till, tillsammans med ledarna, under kolloveckan.

Ungdomarna fick en rivstart genom att intervjua varandra för att skapa en presentationsfilm av den andra personen. Här arbetade de två och två. Kortfilmerna visades upp sista dagen av kollot.

Skapa egna filmer

De har filmat med Ipad, och fått lära sig att redigera, klippa och hur man ska tänka med ljud och ljus. Totalt har 15-20 kortfilmer gjorts under veckan. Filmerna ska läggas upp på Filmbyn Smålands Youtube-kanal.

Anna Mellergård, verksamhetsutvecklare på Filmbyn Småland, säger att hon är mycket tacksam för samarbetet med kulturskolan i Eksjö med Nelu Markovican, Studieförbunder Bilda med filmpedagogen Martin Klevegård samt kulturskolan i Vimmerby.

Wilma Jansson, Aidai Kokumova och Stina Linder, var tre tjejer som fungerade om assistenter och lekledare under filmkollot.

– De var mycket kompetenta och hade erfarenheter av filmkollon sedan tidigare. De hade rätt personligheter för det här uppdraget, säger Mellergård.

"Nöjd med resultatet"

På besök under veckan var filmregissören Jasmijn Kooijman. Hon har bland annat gjort filmen "Nu bor jag på en camping" som även visades för allmänheten i Mariannelund.

– Vi hoppas att det blir ett filmkollo nästa år igen. Men det handlar om resurser. Jag är väldigt nöjd med resultatet, men det var lite nervöst innan, säger Anna Mellergård.

Annons

LÄS ÄVEN: Filmkollo anordnas i sommar