Kulturverkstan fylldes till sista plats under första visningen av Händelser i Ydre under premiärhelgen. Även vid de två följande filmföreställningarna var det lapp på luckan i biosalongen i Österbymo.

– Utsålt tre gånger om. Det hade vi inte vågat drömma om i förväg. Helt fantastiskt. Jag är otroligt glad över det stora intresset för filmen bland Ydreborna, säger Malla Grapengiesser, en av filmens tre regissörer.

Malla Grapengiesser har djupa rötter i Ydrebygden och förklarade inför visningarna i Österbymo att hon var lite nervös över hur den dokumentära dramakomedin skulle tas emot.

I Händelser i Ydre skildras stort och smått i en liten landsortskommun och de tre regissörerna var spända på vad premiärpubliken skulle tycka.

– Gensvaret var överlag positivt. Många sa spontant att de gillade filmen och att de uppskattade att den inte är förmedlar någon nidbild av landsbygdsbon.

Efter Österbymo står nu övriga landet på tur för att ta del av Malla Grapengiesser, Per Bifrost och Alexander Rynéus vackra, vardagsrealistiska film om lilla Ydre kommun.

På fredag eftermiddag börjar Händelser i Ydre sin Sverigeresa med en visning i Norrköping. Under helgen når den biopubliken i bland annat Visby, Åseda och Ödeshög.

– Vi gör gärna regissörsbesök i samband med visningarna, berättar Malla Grapengiesser.

– Till att börja med planerar vi att åka runt med filmen i maj och juni och troligen även september.

Annons

Berg, Rimforsa och Tranås hör till de orter i vår del av landet, där filmen kommer visas framöver.

– Det blir också ytterligare två visningar i Österbymo nån gång i sommar.

LÄS MER: Filmpremiär för händelser i Ydre

LÄS MER: Ydre lyfts i hyllad dokumentär