Det var i mitten av juni förra året som Filmbyn Småland invigdes i Mariannelund. Efter drygt sju års arbete kunde drömmarna möta verkligheten.

Under fredagen gick Smålands turism ut med att vilka som är nominerade till Årets turismpris i Jönköpings län. Vinnaren där har sedan möjlighet att kamma hem vinsten Stora turismpriset. Filmbyns Småland är som sagt en av de nominerade tillsammans med Vandalorum i Värnamo och Smålands resorts.

– Det känns fantastiskt roligt, och lite overkligt. Vi är ändå ganska nya i branschen, vi har ju funnits sedan juni. Men vi har fått väldigt bra respons från våra besökare, säger Robert Glader, projektledare.

Skapat arbetstillfällen

I nomineringen står det bland annat "Attraktionen är en kaxig uppstickare som redan efter första säsongen kan mäta sig med många väletablerade verksamheter."

–Jag kan delvis hålla med att vi är en kaxig uppstickare. Produkten vi har är fantastisk. Det här är en landsbygdssatsning där vi har skapat arbetstillfällen och vi gör att det är attraktivt att bo i Mariannelund, säger Glader.

Hur ser du på konkurrensen?

– Vi har 33 procents chans och jag är optimistisk. De andra är jättevärdiga och duktiga, men det är omöjligt att tippa vem av oss som får Årets turismpris. Vi är hoppfulla och väldigt tacksamma att vi har blivit nominerade med ett så fint gäng. Det känns jättebra, säger Robert Glader.

Annons

Digitala våningen

Antalet besökare för 2017 blev betydligt fler än vad man hade förväntat sig. Målet var att det skulle komma 7 500 besökare, totalt blev det i stället 10 300 besökare.

Är det någon speciell del i Filmbyn Småland som besökarna uppskattar?

– Det är ganska blandat. Men vi ser att den digitala våningen är oerhört populär bland familjer. Det finns de som har stannat där i fyra timmar. De kan sjunga och spela in sig själva och sen skicka vidare det inspelade materialet på mejl. Det har skickats ungefär 7 000 mejl.

Brukar du själv vara där uppe och sjunga?

– När vi startar igång för dagen måste vi testa, men jag börjar bli lite trött på min egen röst, säger han.

Vinnaren offentliggörs den 21 april på Jönköpingsgalan.

LÄS ÄVEN: Filmbyn Småland är invigt

LÄS ÄVEN: Lyckad sommar för Filmbyn

LÄS ÄVEN: Så vill man göra i ordning utemiljön

Nominering: Filmbyn Småland

"Med den lilla ortens kulturhistoria som utgångspunkt har Filmbyn Småland blivit en populär..

Nominering: Filmbyn Småland

"Med den lilla ortens kulturhistoria som utgångspunkt har Filmbyn Småland blivit en populär och spektakulär turistmagnet, som redan vid öppningen 2017 var en exportmogen produkt. Turistmålet attraherar både unga och gamla, och är ett tydligt exempel på uppskattad landsbygdsutveckling. Filmbyn Småland värnar om samarbetet med andra Astrid Lindgren-produkter, vilket stärker destinationen och bidrar till att skapa en önskvärd, tydlig paketering. Attraktionen är en kaxig uppstickare som redan efter första säsongen kan mäta sig med många väletablerade verksamheter."

Källa: Smålands turism