I mitten av augusti, 13-16 augusti närmare bestämt, är det filmkollo på Filmbyn Småland. Det är ett samarbete mellan Filmbyn, Bilda, kulturskolan i Eksjö kommun och Vimmerby kommun.

Kollot riktar sig till barn mellan tio-tolv år, boende i hela Sverige. Men de som är skrivna i Eksjö eller Vimmerby kommun betalar en avgift medan barn som är skrivna i övriga kommuner betalar ett dyrare pris. Det är på sommarhemmet Vallersvik som barnen kommer att bo, i nära anslutning till Filmbyn.

– Vi har två filmpedagoger som kommer att jobba med barnen. De kommer att hjälpa dem med manus, filma, klippa och hur de ska tänka för att göra en film, säger Anna Mellergård från Filmbyn och fortsätter:

– Det är väldigt energikrävande att jobba med allt det här, därför kommer vi också att bada och fiska under de här dagarna.

En dag kommer dessutom regissören Jasmijn Kooijman att besöka kollot och Filmbyn. Då bjuds även allmänheten in till att titta på hennes prisbelönta kortfilm "Nu bor jag på en camping" och lyssna på regissören.

– Hon har lite kopplingar till Astrid Lindgrens filmer. Hennes mamma är Marit Törnqvist, illustratören till flera av Astrids böcker. Hon är även den som har gjort Junibacken, säger Mellergård.

LÄS MER: Här får barnen lära sig skapa film

Annons