Kungen lät sig väl smaka av de småländska isterbanden från Rostedts i Bodafors, intygade efter invigningslunchen dåvarande kommunalrådet Rolf Lind, som var kungens "bordsdam" i egenskap av starkt bidragande orsak till att anläggningen kom till stånd.

Han hade ju kontakter i regeringskansliet, Lind.

Tårtkalas

På måndagen, på dagen 20 år efter invigningen, var en annan grundare på plats i Träcentrum, när anläggningens vd Per-Ola Simonsson bjöd på tårta. Det var Gösta Spångby vars kontakter med Knut och Alice Wallenbergs guldkantade stiftelse innebar många miljoner i "startbidrag".

Ett riktigt jubileum med mingel, underhållning och något i mat- och talväg ska det bli när Träcentrums styrelse har stämma 31 mars, lovade Simonsson, bas för en anläggning som nu har 11.000 kvadratmeter jämfört med de 6.000 som kungen invigde. Allt är uthyrt, konstaterar Simonsson.

Annons

140 företag är engagerade i olika utvecklingsprojekt med Träcentrum som nav och på årsbasis är det 550 studenter i anläggningen. 70 anställda i elva olika organisationer har Träcentrum som sin arbetsplats och det är ungefär 20.000 konferensgäster per år.

Bra ekonomi

Stiftelsen har bra ekonomi, försäkrar Simonsson som är särskilt stolt över att Träcentrum är en aktiv part i Prowood, Jönköpings tekniska högskolas och Linnéuniversitetets gemensamma baby. Det är en företagsforskarskola som innebär att högskolans och universitetets doktorander erbjuds möjligheter till företagsspecifika projekt via Träcentrums nätverk.

Det är ett riktigt drivhus, Träcentrum i Nässjö, där det finns utbildningar från allt från Brinells högstadium till yrkeshögskola.

Gårdagens jubileumskorv, noga stekt av kocken Daniel Risso, kom visserligen inte stoppad i Bodafors men var god ändå, sa läraren Johan Westrin.

1995 när kungen fick sin korv var det massor av inbjudna till lunch, dock inte den flock av journalister från olika medier och branschtidningar som lockats att bevaka invigningen. De fick sitta hungriga i foajén men länsstyrelsens Bengt Isaksson räddade situationen genom att fixa fika och smörgås. Kunde blivit griniga artiklar annars.