Det är en vacker och varm sommarkväll när ett trettiotal barn samlas vid Målkvistadammens strandkant för att anmäla sig till kvällens metfiske. De får varsitt metspö och en liten påse med levande maggots som bete.

— Vill du vara med i tävlingen? frågar Nisse Zackrisson, ordförande i Aneby Sportfiskeklubb, medan han tar emot anmälningarna. Den som drar upp mest fisk eller flest arter vinner.

Sommarlov för alla

— Alla ska kunna vara med oavsett ekonomiska förutsättningar, säger fritidsledaren Sören Carlsson som kämpar med att få igång grillen.

Annons

De sommarlovsaktiviteter som anordnas av olika föreningar med hjälp av kommunen, finansieras av det bidrag som sökts från Myndigheten för ungdoms- och civilfrågor, MUCF. Aktiviteterna ska vara gratis, alla ska ha möjlighet att vara med och de ska stimulera aktivitet och utveckling hos unga.

Kul oavsett förutsättning

— Vi är med i det här för att visa att det är kul att fiska. Det spelar ingen roll vilken ålder eller erfarenhet man har. Man kan lägga sig på vilken nivå man vill. För mig är det livskvalité att sitta på bryggan och meta och släppa tankarna på vardag och jobb, säger Nisse Zackrisson och berättar att Målkvistadammen är en riktig tillgång för kommunen.

— Det är svårt att hitta en så här fin fiskeplats så nära en tätort. Det skulle kunna gå att hålla SM-tävlingar här, berättar Nisse Zackrisson.

Delad förstaplats

— Jag har fiskat förut. Vi brukar fiska i Rosjön. Det är kul, säger Signe Fransson, 9 år, medan hon håller noga koll på sitt flöte. Hennes bror Hjalmar drar plötsligt upp en ganska stor mört som pappa hjälper till att kroka av.

— Den största fisk jag har fångat var en sån där abborre, säger Hjalmar Fransson, 7 år, medan han stolt visar upp fångsten. Den ska användas senare till kräftbete.

De som tillslut fick dela på förstaplaten i fisketävlingen var Julia Eriksson och Saga Dahl, som lyckades fånga tre löjor vardera.