Det har nu gått en vecka sedan Fortifikationsverkets beslut att stänga ute externa föreningar från Fritidsgården blev känt. Reaktionerna blev då omedelbara, både Teatertolvan och Eksjö teaterförening röt ifrån och kulturchef Thomas Hanzén hoppades att en lösning fortfarande fanns inom räckhåll. Sedan dess har frågan inte glömts bort dock, långt ifrån, vilket Teatertolvans pågående namninsamling ”Rädda kulturen i Eksjö” är bevis för. På en vecka har man nu fått ihop nästan 650 namn.

– Vi är väldigt glada över responsen vi fått, och stolta. Den är ett kvitto på kulturens betydelse och på att det vi gör är bra och visar också att vi har rötter inte bara här i Eksjö utan i hela södra Sverige, säger Jonas Adolfsson från Teatertolvans styrelse.

Kulturen behöver rum

Han poängterar att namninsamlingen inte bara rör Teatertolvans verksamhet utan snarare ett helhetsperspektiv för olika typer av kulturella och kreativa föreningar i Eksjö.

Annons

– Kulturen behöver rum och lokaler, men i en landsbygdskommun har man inte samma förutsättningar för det som i en större stad. Då är det viktigt att man hjälps åt, både föreningar, myndigheter och näringsliv över gränserna, förklarar Adolfsson.

Inte schysst

Namninsamlingen är bara en del i det arbete som nu pågår för att hitta lösningar, både kortsiktiga och långsiktiga. Dialog förs med flera olika samhällsaktörer och myndigheter på både lokal och nationell nivå.

– Kortsiktigt vill vi främst få till en tidsfrist hos Fortifikationsverket så att vi kan fortsätta använda Fritidsgården. Vi tycker inte att det är schysst att utan förvarning och med så kort varsel stänga av en lokal som har över 40 års tradition av uthyrning. Sen får vi samverka för att hitta en lösning på lång sikt. Men det är inget vi kan vänta med. Vi måste få till en aktivitetsplan nu, säger Adolfsson.

Relaterat: Fortverket beklagar men står fast: ”Jättetråkigt och olyckligt”
Relaterat: Besvikna regissören: ”Jag hoppas någon sträcker ut en hand”
Relaterat: Teaterordföranden: ”Jag är förbannad”
Relaterat: Kulturchefen: ”Jag hoppas sista ordet inte är sagt”
Relaterat: Framtiden oviss - flera kulturföreningar riskerar stå utan scen