– Det är jättekul att det föds fler barn, säger Catarina Notelid Claus, tillförordnad verksamhetschef på Höglandssjukhusets kvinnoklinik.

– Vad ökningen beror på vet vi inte riktigt. Barnafödandet går upp och ner. Det är alla som jobbat några år inom förlossningsvården väl förtrogna med.

Under fjolåret föddes 1247 barn på Höglandssjukhuset. En liten ökning med 31 barn, motsvarande 2,5 procent, jämfört med 2016. Under 2018 har den trenden stärkts. Hittills i år har man på Eksjö BB haft betydligt fler förlossningar, 37 stycken, jämfört med samma period ifjol.

– Vi har haft fullt upp. Men så är det ibland. Vi är vana vid tillfälliga toppar. Personalen har gjort ett fantastiskt jobb och vi har ett sedan länge ett gott samarbete med övriga kvinnokliniker i regionen. Kör det ihop sig kan vi få stöttning av Ryhov eller Värnamo sjukhus, säger Catarina Notelid Claus.

En förklaring till att barnafödandet ökar på Höglandet skulle kunna vara att alla de barn som föddes under senaste babyboomen kring 1990 börjar bli redo att bilda familj. Det är också troligt att de nysvenskar som under senare år byggt upp en ny tillvaro i våra trakter har inverkan på den uppåtgående trenden. I nysvenska familjer föds ofta fler barn.

– Vi får se vad som händer framöver. Det återstår att se om ökningen håller i sig under året eller om den är tillfällig. Det brukar födas flest barn under våren och sommaren.

Annons

Regionrådet Mia Frisk (KD), ytterst ansvarig för hälso- och sjukvården i länet, var nyligen på besök på förlossningen i Eksjö. Hon gjorde ett inhopp i vårdens vardag och blev mycket imponerad av det kunnande och engagemang som fanns hos personalen. Trots hög arbetsbelastning med flera födslar på gång fanns det all nödvändig tid för det professionella stöd och avspända småprat som är oerhört viktigt för blivande föräldrar.

Tranåsparet Robin och Lina Frank fick nyligen sitt andra barn, en liten pojke och lillebror till Theo, på Höglandssjukhuset. Vi träffar dem under ett återbesök på kvinnokliniken. De tror spontant att ökningen av antalet födslar på Höglandet möjligen skulle kunna förklaras just med att babyboomsbarnen från 1990 nu själva bildar familj och får barn.

– Fast själva är vi något eller några år äldre än dem som brukar räknas som barn födda under babyboomen, säger de med ett leende.