Under torsdagens kommunfullmäktige i Eksjö redovisades och godkändes den reviderade versionen av befolkningsprognosen för perioden 2016-2025.

Den nya prognosen har tagit hänsyn till den rådande flyktingsituationen.

Ulf Björlingson (M) sa att han tyckte att det var glädjande att prognosen ökar men att det är viktigt att ha i minnet att det finns en demografi bakom det här.

— Vår demografi i Eksjö känner ni förhoppningsvis till, att den ser ut som ett timglas. Kostnader har vi för barn och ungdomar i den breda delen på timglaset och kostnader för de äldre i den andra breda delen. Men de som ska försörja oss de finns i midjan, i mitten.

Annons

— Det måste vi vara medvetna om i den här befolkningsökningen och på något sätt försöka att öka på mittendelen. Vi får inte glömma bort dem, sa han.

Personalbrist

Birgitta Johansson (S) hade också en kommentar i debatten.

— Jag håller helt med Ulf. Här ska vi ta hand om de resurser vi får via de nyanlända. Det gör vi inte riktigt det ännu. De som är i midjan, som du pratade om, får hjälp att kunna bli yrkesarbetare. Det kommer att kosta pengar men vi får tillbaka det mångfaldigt om vi gör satsningar. Vi måste se till att det händer.

För att kunna ta hand om de äldre som bara blir allt fler behövs det arbetande människor. Jonas Nilsson (S) gick upp i talarstolen och sa att det finns en stor personalbrist i hemtjänsten.

— Det här är en jätteutmaning som vi står inför. Jag tror att det kan vara svårt att greppa det som politiker ibland. Det är viktigt att vi tar oss an det här, i förlängningen är det en resursfråga. Hur vi använder våra skattemedel.

Fler yrkesverksamma

Sven-Olov Lindahl (L) hade även han en kommentar i befolkningsfrågan.

— Det gäller att vi får fler i den här mellangruppen, den yrkesverksamma gruppen. Problemet är att det ser likadant ut i hela landet. Vi står inför jättestora utmaningar. Den tidpunkt vi kommer in i yrkesverksamt liv har under 30 år förändrats. Den del av vårt liv som vi jobbar måste vi jobba en större andel för att det här pusslet ska gå ihop, sa han.

Efter de här inläggen kring befolkningsprognosen beslutade kommunfullmäktiges ledamöter att godkänna prognosen.

LÄS ÄVEN: Eksjös befolkning ökar