I Eksjö är det mellan 300 000-380 000 turistövernattningar per år. Det är allt från boende i stugor och campingar till vandrarhem och hotell. Lars Persson berättar att det är många hemvändare, i form av släkt och vänner, som kommer till kommunen.

— När vi har många hemvändare som kommer ska vi naturligtvis försöka locka dem att flytta tillbaka till Eksjö. Det är också många utifrån som besöker Eksjö till våra olika arrangemang. De är också potentiella inflyttare. Man vill gärna flytta till en ort där det händer saker, en levande ort med mycket aktiviteter och arrangemang, säger han.

En digital detox

Persson berättar att det i dag inte finns någon entreprenör som tar sig an områdena Skurugata, Skuruhatt och Klintenområdet, som exempel.

Annons

— Där skulle man till exempel kunna ordna guidade turer. Det är inte kommunen som ska lösa det, utan det är en entreprenör som ska in. Vi är naturligtvis behjälpliga och kan ge dem kunskap om branschen och besöksnäringen. Som entreprenör kan man behöva flera olika ben att stå på. Jag tror att det finns en rädsla för att våga ta steget. Jag kan hjälpa till med kontakter för att man ska komma över tröskeln.

— Naturupplevelser är något som är väldigt starkt. Jag tror att i vår stressade värld så behöver vi den här typen av avkoppling. I vårt strategidokument pratar vi om den digitala detoxen.

Hela kommunen

Av allt resande i Sverige, på årsbasis, är 80 procent svenskarnas eget resande, 20 procent är utländska.

— I destinationsutvecklingsstrategin har vi fastslagit några viktiga områden. Där är det bland annat den naturbaserade upplevelsen en del, Mariannelund och Gamla stan är andra delar. Hela kommunen omfattas naturligtvis, säger han.

Lars Persson berättar att besöksnäringen i Eksjö omsätter ungefär 260 miljoner om året, och ger jobb åt 200 årsverken.

— Det är naturligtvis fler personer än 200 som jobbar eftersom alla inte är heltider. Kommunen får tillbaka cirka 17 miljoner av det i skatteintäkter och regionen får åtta miljoner ungefär. Det här är en jätteviktig näring, säger han.