Reko står för rejäl konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Det är en rörelse som startade i finska Österbotten 2013 och som har funnits i Sverige sedan 2016.

– Reko växer hela tiden och i Jönköpings län finns nu 5-6 så kallade ringar, säger Anja Dalhög.

Hon driver Prästgårdens mejeri i Lommaryd och säljer bland annat yoghurt och ostkaka. Anja Dalhögs och andras varor beställs via facebook och levereras till torget i Aneby. Så har det varit sedan 2018, men nu med en förändring. Tidigare tillhörde Aneby Höglandsringen men har precis gått över till Tranåsringen.

Det resulterar i tätare leveranser.

– Tidigare var det var sjätte vecka som gällde, nu blir det var fjärde. Vi tror och hoppas att det kan locka fler kunder.

Hittills har som flest sju producenter funnits på plats samtidigt med sina rekovaror.

– Vi hoppas på fler framöver, en del produkter är ju också säsongsbetonade.

Enligt Anja Dalhög är många konsumenter beredda att betala lite mer för mat som är lokalt producerad.

– Jag upplever att det är fler som frågar efter närproducerat än ekologiskt, säger hon.

Mat