— Pensionärer vill ha det litet och bekvämt. Samtidigt tror vi många uppskattar att även efter att de sålt sin villa ha tillgång till en uteplats och en egen liten täppa. Det gör hyresrätter i markplan med två eller högst tre rum till ett intressant alternativ för äldre. Såna ser vi gärna fler av i bostadsutbudet i kommunen, säger de båda Ydrepensionärerna när tidningen får en pratstund med dem i festvimlet.

Ett trivsamt sorl söker sig ut i höstkvällen när vi öppna dörren till bygdegården i samhällets utkanter. Färska reseminnen delas i festsalen, där borden står dukade i väntan på att gästerna ska slå sig ner och njuta av specialiteter från tusen sjöars land. SPF Seniorerna i Ydre anordnar en finsk afton med en sammanfattning av sommarens gemensamma resa till vårt broderland i öster som kvällens clou.

Vi har hört hos för hos pensionärsföreningens engagerade ordförande Jan-Anders Bergquist om möjligheterna att få prata om Ydres nya bostadsförsörjningsprogram med SPF-medlemmarna och bjudits in av honom till festkvällen i bygdegården. Bland gästerna återfinns Siv Finndahl, Annalena Holmberg och S-O Runnqvist och de delar med sig av sina synpunkter på behovet av boende för äldre i kommunen, medan lotteriförsäljningen pågår för fullt strax intill.

Trion är överens om att det behövs fler marklägenheter med två eller högst tre rum för äldre i Ydre. De instämmer i de slutsatser som dras av utredaren Lotta Hedberg i det nya bostadsförsörjningsprogrammet.

Annons

— Idag bor många kvar i sina villor så länge som möjligt, dels för att det är billigt, dels för att det är brist på små, bekväma lägenheter. Det som behövs är hyresrätter. Bostadsrätter tror vi inte på i Ydre, säger Annalena och Siv.

SPF-ordföranden Jan-Anders Bergquist förespråkar nybyggnation av marklägenheter i första hand i Österbymo:

— Ur kostnadssynpunkt är det bäst för kommunen med en koncentration av nya marklägenheter till en ort. Det förenklar i förlängningen hemtjänst och annan service, säger han.

Annalena Holmberg och Siv Finndahl är tveksamma till en ensidig satsning på nya bostäder i kommunens huvudort.

— Vi tror människor vill bo kvar på den ort där de har sitt kontaktnät så länge som möjligt. Vill man gå Ydres äldre till mötes bör man skapa nya lägenheter även i Asby, Rydsnäs, Norra Vi, Torpa och Hestra.

— Om kommunen väljer att prioritera en enda ort vid bostadsbyggandet framöver tror vi man riskerar att tappa invånare. För den som bor i Rydsnäs kan till exempel Eksjö vara ett intressant alternativ vid val av bostadsort när det är dags att sälja villan och bor man i Asby eller Hestra kanske man väljer att flytta till Tranås, om det är omöjligt att få fatt på en lägenhet på hemorten när man vill ha ett mer bekvämt boende som pensionär.

LÄS MER: Bostadsbrist när äldre tvingas bo kvar i villor