Den sistnämnde mopedisten hittades av förbipasserande. Mannen, som är i 65-årsåldern, låg då under sin moped. Han misstänktes först för rattfylleri, enligt polisen.

– Initialt var misstanken det, men det finns inga vittnen till körningen och mannen uppgav själv att han gått med mopeden, olyckligtvis trampat i ett hål och ramlat, säger Nils Rydberg vid polisen på Höglandet.

Att leda en moped och trilla i en grop samtidigt som man är onykter är i sig inte olagligt.

– Vi kan inte konstatera att brott har begåtts, så det finns ingen misstanke, säger Rydberg om händelsen som utspelade sig i Hjälmseryd i Sävsjö kommun.

Ledig polis grep in

De övriga tre männen som stoppades av polisen i fredags misstänks dock fortfarande för rattfylleri. Några timmar innan händelsen i Hjälmseryd såg en ledig polis en mopedist på riksväg 40 i Hult, i Eksjö kommun. Den ledige polisen tyckte att mannen i 60-årsåldern framförde sitt fordon vingligt och tillkallade en patrull. Mopedisten är nu misstänkt för rattfylleri.

Vid 19-tiden på fredagskvällen körde en annan mopedist, en man i 50-årsåldern, in i ett träd i centrala Vetlanda.

– Allmänheten försökte hålla kvar mannen, berättar Nils Rydberg.

När polisen kom till platsen blev även den mopedisten misstänkt för att ha kört moped trots att han var påverkad av alkohol.

Den siste av de fyra männen stoppades på riksväg 32, vid Sommen, under fredagskvällen. Även han är alltså misstänkt för rattfylleri, efter att ha kört moped.

Annons

Återstår att se om männen, eller någon av dem, döms för sina vingliga mopedturer.