Polisen uppger att flera personer har betett sig hotfullt och aggressivt. Det kan bli aktuellt för polisen att anvisa personerna till en mer lämplig plats i närheten.

– Vi ordnar lite med trafiken och ser till att det går lugnt och städat tillväga, säger Thomas Agnevik.

Några av personerna som tidningen har pratat med säger att de ska stå kvar länge.

— Det vi gör nu är att vi håller dem borta från vägen. Vi försöker få igång trafiken så att de kan köra här igen. Sen får de gärna vara här om de vill de. Så länge de är här får vi försöka vara här också, säger Mathias Ljung.

Enligt uppgifter från personer på plats handlar det om att socialtjänsten i Eksjö ska ha omhändertagit ett par barn.

Polisen fick det första samtalet om folksamlingen redan vid lunch, därefter ska fler och fler personer ha samlats utanför kommunhuset. Uppskattningsvis ska det handla om ett 50-tal personer.

Annons

”Poliser på platsen rapporterar att stämningen är upprörd och flera personer uppträder aggressivt”, skriver polisen på sin hemsida vid 15-tiden.

— Vårt fokus är alltid att lägga fokus på de som är berörda. Det är alltid vår fokus och inte de andra som inte är inblandade i beslutet.

— Jag vill inte prata om detaljer just nu. Ibland bli människor upprörda och vi måste fortsätta ha en dialog, säger Peter Wallenberg, biträdande socialchef Eksjö kommun.

Han säger att det är ett ärende hos socialtjänsten som man har en annan syn på.

— Vi har samtal med de närmaste berörda. Sen är det andra människor som har blandat sig i. Vi hade inte fått någon kännedom om att det här skulle inträffa idag, säger Wallenberg.

Vill skydda barnen

— Det är klart att en sådan här händelse påverkar personalen. Det är obehagligt och vi gör vad vi kan för att ta hand om vår personal, både så att de känner sig trygga som personer och trygga i att vi har gjort rätt.

— Vi får aldrig glömma att vårt uppdrag är att vara till skydd för barnen i vårt samhälle. Det är dem vi sätter i första rum och då händer det att vuxnas önskningar och känslor kommer i andra hand, fortsätter Wallenberg.

Polis fick kalla på ytterligare förstärkning senare under eftermiddagen sedan stämningen blivit alltmer aggressiv. Ett 15-tal polisbilar fanns på plats i Eksjö. Polisen försökte skingra folkmassan och ett antal gripande gjordes i området kring stadshuset.

Vid 16-tiden omhändertogs tre personer för att ha stört den allmänna ordningen. Ytterligare en person greps för försök till grov misshandel och skadegörelse, men släpptes kort därefter eftersom personen inte är straffmyndig.