Polisen berättade tidigt på fredagsmorgonen att flera personer gripits på Höglandet. Men man var då förtegen om detaljer i ärendet.

— Vi kan inte utesluta att fler personer kan vara inblandade och jag vill inte ge ut uppgifter som eventuellt kan ge medgärningsmän ett försprång, sa Torbjörn Lindqvist då.

Polisen avslöjade senare under morgonen att det var två misstänkta tjuvar som gripits.

Föraren stannade inte

Det var sedan en polispatrull beslutat sig för att kontrollera ett fordon, vid 04.45-tiden på fredagsmorgonen, som upprinnelsen till gripandet började.

Polismännen såg bilen i höjd med Stensjön och vid en kontroll visade det sig att den var försedd med falska skyltar.

Föraren valde att inte stanna på polisens uppmaning utan satte full fart, varpå en jakt efter tjuvarna startade. När sedan ytterligare en polispatrull anslöt lyckades poliserna få stopp på fordonet.

Två män i bilen övergav bilen och sprang till skogs.

Annons

— Dessbättre var det en hundpatrull på plats vid händelsen, varför vi lyckades spåra upp den ena efter den andra av männen, berättar Ola Svensson vid Höglandspolisen.

Männen greps och fördes till polisstationen i Eksjö och väntas senare under dagen bli häktade, misstänkta för stöld alternativt häleri.

Fyra företagsbilar

I bilen påträffades en mängd olika elektriska verktyg, som polisen misstänker kan komma från en rad olika inbrott i företagsbilar.

Natten till torsdag var det inbrott i tre företagsbilar i Tranås och på adresserna Skyltgatan, Gesällgatan och Blidvädersgatan. I samtliga fall har verktyg stulits.

Natten mellan torsdag och fredag har det även varit ett liknande inbrott i en företagsbil i Vrigstad, där också verktyg saknas.

Var de både männen, som är utländska medborgare och födda 1982 respektive 1987, bodde tillfälligt vill polisen i nuläget inte avslöja. På den platsen har emellertid husrannsakan gjorts och där har ytterligare en mängd elverktyg påträffats.

Kontakta polisen

Polisen ska nu försöka spåra varifrån verktygen kommer och om det kan kopplas samman med inbrotten i Tranås och Vrigstad.

— Vi vill gärna att personer, som har blivit av med verktyg tar kontakt med polisen, så att vi kan reda ut varifrån alla verktyg kommer, säger Ola Svensson, som var mycket nöjd med gripandet natten till fredag.

— Ja, det här gör att vi hoppas kunna klara upp ett flertal inbrott, menade han.