Av åtalet framgår att de tre männen tillsammans med flera andra personer ska ha trängt sig in i bostaden, som ligger i Eksjö kommun. Syftet var att ”begå brott mot person” står det i åtalet.

När trion och övriga personer som tog sig in i bostaden befann sig där angrep de, enligt gärningsbeskrivningen i åtalet, tre personer med upprepade slag och sparkar.

Annons

Trion ska bland annat ha puttat och slagit en man som bor i fastigheten så han föll omkull. ”I vart fall delar av slagen har utdelats med tillhygge i form av knogjärn och batong eller annat rörliknande föremål” står det i åtalet.

Trion ska alltså också, även då tillsammans med andra, ha misshandlat de två andra personer som bor på den aktuella adressen. Enligt åklagaren visade de åtalade personerna ”särskild hänsynslöshet eller råhet” genom att utöva våldet efter intrång i bostaden samt genom att de använde sig av tillhyggen.

Som ett alternativ till att trion ska dömas för grov misshandel anser åklagaren att de tre åtalade ska dömas för medhjälp till grov misshandel. I vart fall har envar av de tre männen med ”råd och dåd” främjat gärningarna genom att söka upp personerna i deras bostad och genom att befinna sig på brottsplatsen. Därmed har de bidragit till numerärt överläge i förhållande till de misshandlade, menar rätten. Genom trions närvaro har den styrkt övriga gärningsmän i deras respektive uppsåt, menar åklagaren.

Händelsen ska ha inträffat i en bostad i den östra kommundelen i oktober förra året. Trion har varit anhållen och häktad, men den har därefter släppts på fri fot. Det framgår inte av åtalet hur männen ställer sig till anklagelserna.