– Jag var själv på plats för att överlämna priset till Owe. Det är fantastiskt roligt att som konstnär få vara med i ceremonin och leverera sitt konstverk, säger Bo-Kenneth Knutsson, som utöver konstnärskapet är ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Eksjö kommun.

Ceremonin ägde rum i lördags i Grisslehamn utanför Stockholm. Där har Albert Engström-sällskapet sitt säte, vid ett museum tillägnat Engström, något mindre än det museum som tillägnats Engström i Eksjö.

Många kända personligheter

Priset delas ut till konstnärer som "verkar i Alberts anda" genom ord, bild, ton eller scen. Bland pristagarna från tidigare år finns många kända namn, som Lasse Åberg, Babben Larsson och Astrid Lindgren.

Konstverket i trä är baserat på Albert Engströms teckningar av "Kolingen". Bo-Kenneth Knutsson lämnade över priset tillsammans med hedersordförande Roffen Engström, Albert Engströms barnbarn.

– Det känns hedrande att få skapa priset, nu i 13 år på raken. Man får chansen att möta personer som man annars inte skulle träffa på tu man hand, säger Bo-Kenneth Knutsson.

Rörd pristagare

Han berättar att Owe Thörnqvist såväl som de runt 250 personerna i publiken var på bra humör.

– Owe var rörd. Han tog det oerhört positivt och var stolt över uppmärksamheten. Han verkade vara i sitt esse och skarpare i sinnet än många i yngre ålder!

Från Smålandssektionen av sällskapet kom, förutom Bo-Kenneth Knutsson, också Anders Bernberg och Göran Modig. Ordförande Mats Törnquist höll ihop arrangemanget och sjöng en hyllningssång.

Annons

Årets ungdomspristagare blev serietecknaren Ester Eriksson, som hittills publicerat två böcker med sina verk.