Satsningen heter UngDrive och startades av Stefan och Linda FalkBoman i Gnosjö för ett par år sedan. Tanken är att ungdomar som har en affärsidé ska coachas under en vecka för att under sommaren arbeta och tjäna pengar på sin affärsidé. Förra sommaren fanns denna möjlighet i Jönköping och i sommar görs en satsning på Höglandet med Vetlanda, Nässjö, Eksjö och Sävsjö kommun.

— Noden blir i Nässjö, så det är där som samtliga ungdomar som är med i projektet utbildas under en vecka, berättar Drazen Crnoja.

Han är själv egen företagare och driver mediabyrån Omnes Media AB. Förra sommaren var han med som coach och blev helt såld på satsningen.

— Det var fullt ös under en hel vecka där ungdomarna under fem dagar fick lära sig det mesta, vara med i flera workshops och lyssna till inspirerande föreläsningar, berättar han.

Annons

I Nässjö hålls kickoff-veckan mellan den 18 och 22 juni i år. De som anmäler sig får gärna ha en affärsidé från början, men det är ingen nödvändighet. Tjänar man pengar då?

— Varje företag får 1500 kronor i startbidrag. De får också visitkort, en gratis hemsida som de gör själva. Det viktigaste är ändå utbildningen, där man lär sig att ta för sig mer. Av dem som gick i Jönköping var 70 procent nöjda med lönen, svarar han.

Ungdomarna svarade efteråt att de blivit modigare och mer självsäkra, vilket bara i sig är en vinst.

— I Vetlanda vill vi ju att både företag och människor ska växa, säger Pernilla Friberg på arbetsmarknadsenheten.

Företaget Tung Design bestående av tre personer designade och tillverkade betongmöbler. De drog in 20 000 kronor på en och en halv månad. Ett tvillingpar klippte gräs och sålde andra tjänster och hade fullt upp hela sommaren. Under en viss summa slipper ungdomarna dessutom betala skatt.

— Vi kör det här som en pilotsatsning och låter sju ungdomar pröva på UngDrive. Det kan låta som en liten skara men det är inte säkert att vi ens får ihop så många, säger Pernilla Friberg på arbetsmarknadsenheten och som hoppas att intresset finns.

Hon menar att eget företagande är ett bra komplement till de ferieplatser som kommunen erbjuder. Anmäla intresse kan man göra på UngDrives hemsida fram till 20 april. Därefter startar en uttagningsprocess.

Här söker du till UngDrive: www.ungdrive.se/ansok