Undersökningen går ut på att företagen får sätta betyg på hur man upplever att respektive kommun uppträder gentemot företagen enligt en skala på 1-6, där 1 är dåligt och 6 är utmärkt. 3 är godtagbart och 4 är bra. Ett eftersträvansvärt mål för en kommun bör vara att hamna över 4,0.

Precis som i fjol blev Jönköping det län där företagen upplever bäst företagsklimat i hela landet. Medelbetyget för länet är 3,83.

– Det har länge varit bra företagsklimat i Jönköpings län, så jag är inte förvånad över det positiva resultatet, säger Dan Sylvebo, Regionchef Svenskt Näringsliv.

Jönköpings kommun får tillsammans med Gislaveds kommun sämst medelbetyg i Jönköpings län, 3,4, ett oförändrat resultat jämfört med i fjol.

– Varför Jönköpings kommun får så lågt betyg vet jag faktiskt inte. Det man vet är att de större kommunerna generellt får sämre betyg än mindre kommuner, det kan bero på många faktorer som till exempel längre beslutsvägar. Bland de 17 större kommunerna i landet placerar sig Jönköpings kommun på en femteplats, så det är verkligen inget dåligt resultat, säger Dan Sylvebo, Regionchef Svenskt Näringsliv.

Gnosjö kommer i länstopp med 4,5. De länskommuner utöver Gnosjö som når 4,0 eller mer är Mullsjö (4,2), Värnamo (4,2), Tranås (4,1), Aneby (4,0) samt Vaggeryd (4,0).