Vd:n ställdes inför rätta misstänkt för upprepad skadegörelse, vid sammanlagt fyra tillfällen. Enligt åtalet ska vd:n ha skurit sönder däck på en bil som en tidigare affärspartner till honom kör. I de första polisförhören förnekade vd:n att han gjort sig skyldig till brott. Men av förundersökningen framgår att han sedan ändrade sig och erkände. Under rättegången höll mannen kvar vid sitt erkännande, men han sa samtidigt att han inte minns om han har gjort de påstådda gärningarna.

Anledningen till erkännandet var, enligt vad mannen själv uppgav, att han vid ett erkännande hoppades på att få ett strafföreläggande och att han därmed skulle slippa rättegång.

– Ville få lugn och ro, förklarade mannen.

Han fick frågan av rättens ordförande om han kunde beskriva varför han hade skurit sönder däcken.

– Nej egentligen inte, svarade mannen kort.

Några detaljer, eller utförliga förklaringar, till om och varför han agerat som åklagaren påstår gav mannen inte. Detta trots ett stort antal frågor från såväl åklagaren som rättens ordförande.

”Kunde inte förstå”

Enligt representanten för bolaget som drabbats av skadegörelsen avslutades den tidigare affärsförbindelsen, som pågått under lång tid, utan någon konflikt.

– Vi var inte arga på varandra, sa mannen som senare drabbats av upprepad skadegörelse, under rättegången.

Ett tag efter att de båda företagen gick skilda vägar började bolaget som bröt samarbetet dock att utsättas för skadegörelse. Även om åtalet endast innefattar skadegörelse på sju däck, rör det sig om betydligt fler däck som förstörts, enligt företrädaren för det drabbade bolaget.

Annons

– 28 punkteringar totalt, berättade han och tillade att reparation, byte av däck och arbetet med däcken kostat sammanlagt 26 493 kronor.

Tillslut tröttnade den drabbade mannen på den upprepade skadegörelsen och satte vid några tillfällen upp en kamera i sin häck. Kameran riktades mot bilen och aktiverades vid rörelse.

– Jag var tvungen att göra något, det kunde inte fortsätta, förklarade den drabbade företagaren.

Under rättegången visades en bild från kameran upp. Den föreställer en person som skär sönder ett däck. Den drabbade företagaren påstår att det är den nu brottsmisstänkte vd:n som syns på bilen. På åklagarens fråga vad han tänkte när han såg bilden i sin kamera svarade han snabbt;

– Jag kunde inte förstå att han gjorde något sådant.

Även åklagaren menade att det är den nu misstänkte vd:n som syns på bilden, som Eksjö tingsrätt fick titta närmare på. Den misstänkte vd:n var dock tveksam.

– Jag känner mig väldigt osäker på den bilden.

– Jag äger inga sådana skor, sa han bland annat under rättegången.

”Sprang från platsen”

Efter att ha sett ett mönster gällande när skadegörelsen skedde gömde sig den drabbade företagaren och släktingar och vänner till honom vid några tillfällen för att försöka ta den skyldige på bar gärning. Vid ett tillfälle när de satt gömda ska den nu brottsmisstänkte vd:n ha dykt upp. När vd:n fick syn på den drabbade mannen och dennes svärfar försvann han från platsen.

– Han sprang ifrån oss, berättade den drabbade mannen under rättegången.

Efter den händelsen har inga fler däck skurits sönder, berättade företagaren vidare.

Yrkar skadestånd

Den drabbade företagaren har inte polisanmält samtliga fall av skadegörelse då han först inte trodde att det handlade om skadegörelse. Vd:n åtalades alltså således för skadegörelse som ska ha skett vid fyra tillfällen. Totalt rör det sig om sju däck.

Enligt åtalet skar mannen sönder två däck vid det ena tillfället och ytterligare två däck någon månad senare. Efter ytterligare ett par månader var det dags igen, enligt åtalet. Även den gången rörde det sig om två däck. Några dagar senare skars ytterligare ett däck sönder.

Det drabbade bolaget yrkar skadestånd med sammanlagt 8 147 kronor för skadegörelsen som åtalet innefattar. Åklagaren anser också att vd:n bör dömas till ett ”kännbart bötesstraff”.

Eksjö tingsrätt meddelar sin dom nästa vecka.