Emerich Roth överlevde andra världskriget och är en av få som fortfarande lever kvar. Patrik Pelosio är ex-ganstern som lyckades vända om sitt liv. Under torsdagen var de på Njudungsggymnasiet för att föreläsa om sina liv. Men deras största budskap gick egentligen till skolpersonalen.

— Se på Breivik, han som sköt på skolan i Trollhättan, varför just han? De har alla varit barn en gång och vi måste förstå hur viktigt det är med fostran och kärlek under uppväxten. Det handlar inte om ifall de vuxit upp i ett rikt eller fattigt hem. Det är inte alla föräldrar som förmår att ge barnen den kärlek de behöver och då är skolan den enda platsen som kan kompensera. Vi måste värdera lärare som ett viktigt yrke, menar Emerich.

Kräver rätt kunskap

Föreläsningskollegan Patrik växte upp utan att minnas att orden ”Jag älskar dig” någonsin sagts och i skolan och på fritiden blev utanförskapet tidigt ett faktum och han hamnade snart i ett kriminellt gäng. Han menar att man måste plocka upp de elever som hamnat fel men för att göra det krävs kunskap.

Annons

— I utbildningen fokuserar man för mycket på ämnen och inte på det sociala, kärlek och medmänsklighet.

De båda menar att det är just kärleken som saknas och som är det enda som kan övervinna hatet.

— Jag hade nog en del lärare som gav mig kärlek när jag var liten. Jag tror att det gav mig grogrunden till att växa och blomma ut till den jag är idag.

”Det var kärleken”

När någon efter föreläsningen frågade Emerich vad som var anledningen till att han orkade kämpa vidare i koncentrationslägret svarade han enkelt på frågan.

— Det var kärleken jag fick när jag växte upp. Och kärleken när man hjälper andra, för hjälper man andra kan man hjälpa sig själv, testa det någon gång.