Mikael Lago kom på idén om en färjelinje mellan Jönköping och Visingsö när han hade gäster på besök. Han föreslår en tur, likt sådana som finns i norr, där det går att kryssa fram Vätterlandskapet. Varför inte med en räkmacka i handen?

Färjor

Förr fanns flera färjeturer i Vättern, bland annat Motala Express som gick till Jönköping i e..

Färjor

Förr fanns flera färjeturer i Vättern, bland annat Motala Express som gick till Jönköping i ett sekel innan den slutade på 1950-talet.

En del privata aktörer har bedrivet resor mellan Jönköping och Visingsö, men har enligt Johnny Ödeen, fått sluta på grund av brist på kunder

En båttur mellan Jönköping och Visingsö skulle ligga på mellan 20 - 30 km.

Båtars fart mäts i knop. En knop motsvarar cirka två kilometer. Om du vill få en korrekt siffra ska du multiplicera knopen gånger 1,852 för att få fram kilometerantalet.

Avståndet på vattnet mäts i sjömil, även känt som nautisk mil. Där motsvarar en sjömil 1 852 meter.

Även om Johnny Ödeen, distriktschef för färjerederiet på Trafikverket, skulle uppskatta ökad trafik på Vättern, tror han inte det kommer bli aktuellt.

— En färjeled mellan Jönköping och Gränna skulle ligga på ungefär 16 sjömil. En sådan resa skulle kunna ta mellan 90 minuter till två timmar. Vi har en uppsättning på 50 - 60 stycken båtturer i Gränna, som går var 25:e minut. Där är trycket redan är högt. Att ta några båtar till Jönköping skulle inte göra det lättare.

För dyrt - går redan med förlust

Annons

Dessutom, berättar Johnny Ödeen, att färjeleden mellan Gränna och Visingsö sedan tidigare går med förlust.

— Staten får gå in varje år och tillskjuta ett antal miljoner. Att utveckla en sträcka som sedan tidigare inte varit populär och tar längre tid än Gränna ser jag som osannolikt. Du kan ju ta dig med bil och båt från Jönköping, via Gränna till Visingsö på en timme - varför då ta en båt som tar runt två timmar?

Tror att en förändring skulle vara bra

Enligt färjerederiet skulle en färjeled mellan Jönköping och Visingsö ta mellan 90 minuter, till två timmar. Känner du att en båttur på två timmar skulle vara aktuellt?

— Två timmar?! Jag trodde max att det skulle ta en timme och en kvart. Då känns det inte lika kul, säger Mikael Lago.

Varför tycker du inte det räcker med färjan mellan Gränna och Visingsö?

— Det känns inte så smidigt att först ta sig till Gränna och sen till Visingsö. Man kanske vill ha en mer mysig resa där man tar en öl i hamnen innan man går på.

Mikael Lago tror inte att en båttur mellan Jönköping och Visingsö bör uteslutas, utan att det skulle kunna vara ett viktigt lyft för både hamnpiren och Jönköpings turism.

— Man får väl skaffa en snabbare båt, helt enkelt!, säger han.