Hon har under hösten besökt platsen nästan varje dag. Fotograferat med mobilen det som sker, pratat med männen som forslat bort brandresterna och följt hur byggnadsantikvarie Britt-Marie Börjesgård dokumenterat vad som finns kvar på gården.

— Det har varit en process att förstå vad som hänt, förklarar Marie.

Ger kraft

Hon tar loss hänglåset och lyfter lite på staketet för att komma in på gården. Där ligger allt dolt under ett tunt lager av snö. Efter rivningen har tomten fått en välbehövlig vila tycker hon.

Mitt på gården står vårdträdet, en hästkastanj.

Hon lämnar tydliga fotspår i snön när hon vandrar fram till det.

— Trädet är för mig symbolen för livskraft och framtidshopp. Det till och med spirade i ny grönska efter branden. Den brydde sig inte om att det var höst, säger hon.

Att komma hit och ta del av arbetet har varit viktigt för Marie.

Hålls skyddad

— Det är konstigt, men jag kommer knappt ihåg hur det såg ut förut. Nu är det den här bilden jag har, säger hon.

Djupa källarutrymmen gränsar till varandra på tomten, man kan skönja en stensättning och så vårdträdet. Omgärdat av ett staket, men också skyddat av den stadsbild som gården själv var representant för. Fastigheten Ciselören 1 ingick i den unika trästaden med tät bebyggelse och flera trånga gränder.

Hon har förhoppningen att något ska byggas upp igen, helt enligt detaljplan. Det betyder nya lägenheter och butikslokaler.

Men hon är väldigt försiktig att berätta hur. Det är så många som ska tycka till.

Länsstyrelsen har beslutat att behålla byggnadsminnesförklaringen för fastigheten. I nuläget berör det källardelarna som återstår, vårdträdet samt stensättningen på gården.

Hon nämner försäkringsbolaget och sin familj med fyra söner.

— Alla ska bli nöjda, även Eksjöborna.

Annons

För henne har hösten inneburit många kontakter med Eksjö kommun, länsstyrelsen och försäkringsbolag bland annat.

— Det är en helt ny värld för mig.

Det är så mycket uppgifter och fakta att ta reda på.

— Jag känner att det ligger ett stort ansvar på mig, det är så många som har åsikter.

Och det är inte över än.

— Känslomässigt har det också varit jobbigt. Inte bara för mig utan de som förlorade sina hem i branden, de som förlorade en dotter, sambo och syster.

— Man kan säga att branden är en stor sorg för alla Eksjöbor. Jag har mött så många människor som kommer fram för att uttrycka sitt stöd.

Fann ny ingång

Under rivningen fann man lager av tapeter, okända ytterväggar där Salong Gränden låg.

— Det var en ingång där till gården för länge sedan.

Hon berättar att man tagit hand om portar som klarade branden, ett antal dörrar liksom balustrader som fanns på innergården. De svarvade träräckena vill hon använda igen. Just innergården är viktig för henne att återskapa.

— Den hade en viss känsla, där fanns lugnet.

Öppna sig

Hon har efter branden träffat samhällsbyggnadschef Paul Hultberg, Eksjö kommun, flera gånger. Han klargör att det är Marie och hennes familj som bestämmer vad det ska bli av tomten.

Han har förstått att det är en nybyggnation som är ambitionen och säger då att det är angeläget att huset öppnar sig mot Storgatan med entréer och skyltfönster.

Det är inte självklart. Han tar norra delen av Gamla Stan som exempel där man i flera fall stängt entréerna för att skapa gårdsmiljöer.

Han hoppas att man under första halvåret får en bättre bild av vad det ska bli på tomten.

Paul Hultbergs förslag är att utlysa en arkitekttävling med jury för att få fram flera förslag.

— Det tror jag skulle kunna vara en bra modell. Det är min tanke.