Bland tallar och lövträd intill den stora röda byggnaden som utgör Filmbyn Småland, kommer snart konstnären Chun Lee Wang Gurt från Kina att sätta upp sin installation som fått namnet ”Luftslott”.

Konstnären kommer vara projektledare och engagera volontärer i arbetet med att resa verket som, enligt Filmbyn Smålands verksamhetsutvecklare och initiativtagare Anna Mellergård, blir en ståtlig skulptur där konstnären använder sig av konstrasterna mellan den gröna skogen och materialet stål.

Dags för workshop

Den 12 augusti ska installationen stå färdig för vernissage. Då är det också dags för en allra första filmworkshop på Filmbyn Småland. Filmaren Sunday Dolph Christopher Aimuamwosa, som bor i Anneberg men som ursprungligen kommer från Nigeria, är inbjuden.

— Vi får se hur en filmare bär sig åt. Hans uppdrag är att göra en spännande liten kortfilm om verket. Han kommer att filma och sedan klippa under en snabb process. Det är ett exempel på hur man kan jobba spontant, berättar Anna Mellergård.

Annons

Hon berättar att workshopen sker genom ett samarbete med Kulturakademin i Mariannelund, Kaim. Aktiviteten är öppen för konst- och filmintresserade i alla åldrar, men främst riktar den sig till ungdomar mellan 10 till 14 år.

Att den första workshopen i huset får en internationell prägel tycker Anna Mellergård faller sig helt naturligt, då hon berättar att Kaim sedan flera år tillbaka jobbat internationellt och har ett öppet samarbete med Kina.

Mer i höst

Anna Mellergård berättar att filmintresserade har fler höjdpunkter att se fram emot i höst och vinter.

— Vi kommer att jobba mycket med Skapande skola-projekt. Elever från Furulundskolan kommer att komma och få göra filmworkshops. Marit Törnqvist som har varit illustratör till några av Astrid Lindgrens böcker kommer hit och håller föredrag.

Anna Mellergård avslöjar också att ett filmkollo, som avslutas med en minifilmfestival, kommer att hållas för barn och ungdomar under höstlovet.

— Film av, med och för unga är syftet med huset. Då är delaktigheten och det pedagogiska arbetet viktigt samt att det blir ett levande hus hela året, säger Anna Mellergård.