— Jag tycker att Peter Hultqvist i många avseenden har rätt inställning som försvarsminister. Men om han i slutändan tvingas han avgå blir följderna sannolikt små för den militära verksamheten, säger L-riksdagsledamoten.

— Detsamma gäller för det säkerhetspolitiska läget. Omvärlden bryr sig nog inte så mycket om att Sverige byter försvarsminister ett år före valet.

Under sin tid som försvarsminister har Peter Hultqvist kämpat för högre försvarsanslag och bidragit till att framtidstron ökat i försvaret, genom att visa stort engagemang för Ing 2 och landets övriga förband.

Annons

— Han har medverkat till att övningsverksamheten åter hamnat i fokus, vilket inte är en dag för tidigt. Men att han - som en del nu säger - måste sitta kvar för att trygga höstens stora försvarsmaktsövning Aurora tycker jag är ett väldigt märkligt resonemang.

— Aurora har helt och hållet planerats av försvaret och övriga inblandade myndigheter. Vem som är Sveriges försvarsminister när övningen genomförs är betydelselöst.

Liberalerna har senaste dagarna utpekats som ett av de partier som sägs vackla vad det gäller Peter Hultqvists framtid. Allan Widman framhåller dock att hans parti ser allvarligt på försvarsministerns agerande vad det gäller turerna i skandalen kring Transportstyrelsen och att det krävs en bra förklaring från statsrådet för att han ska kunna sitta kvar.

Peter Hultqvists partikollega Åsa Lindestam, vice ordförande i försvarsutskottet, menar att det vore mycket olyckligt om Sverige i nuläget tvingas byta försvarsminister.

— Peter gör ett utmärkt jobb. Han har senaste åren knutit en mängd värdefulla internationella kontakter och stärkt försvarssamarbetet med Finland och flera andra länder. Samtidigt är hans engagemang för verksamheten på landets förband stort.

— Jag hoppas verkligen han får fortsätta sitt arbete. Jag har ett väldigt förtroende för honom.