Joakim Olausson har haft en tuff vår och sommar. Efter sin skilsmässa valde han att bo kvar i huset, vilket har lett till en kärv ekonomisk situation. Men som fotbollsfantast och Manchester United-fan ville han gärna kunna ge sonen Neville, döpt efter fotbollsstjärnan Gary Neville, en fotbollskeps. Därför skrev han i fredags ett inlägg i Facebookgruppen Manchester United Swedish Supporters.

– Jag skrev att som nyskild och ensamstående har jag kraftigt begränsad ekonomi. Så jag frågade om någon kunde ge bort eller sälja en keps för en symbolisk summa, berättar han.

Responsen lät inte vänta på sig. "Klart grabben ska ha en keps" skrev någon i gruppen och någon annan skrev att de kände igen sig i situationen. Några skrev att de inte hade någon keps, men frågade om de kunde swisha en slant istället. Och snart hakade flera på.

– Då började de nästan peppa sig själva, det blev sådan stämning, säger Joakim.

Annons

Snart erbjöd sig någon att skänka två kepsar, men samtidigt kom någon också med idén att sponsra Joakim och Neville med en resa till Old Trafford, lagets hemmaarena i England.

– Jag visste inte vad jag skulle svara, man blir ju överväldigad. Det här kunde man inte ens föreställa sig.

Folk skänkte alltifrån tio kronor till några hundra. Efter ett tag hade 6 800 kronor kommit in. Då hörde en kille från Stockholm av sig och meddelade att han matchade totalsumman och skänkte 7 000 kronor till. Joakim är helt förbluffad över hur främmande människor varit så generösa mot honom.

– Jag tycker det symboliserar att vi fortfarande har kvar den här givmildheten, trots allt som händer i världen. Jag fick en sådan feelgood-känsla, jag gick runt i ett lyckorus hela helgen. Man blir väldigt tagen. Vi känner inte varandra utan delar bara kärleken till en fotbollsklubb.

Till slut fick Joakim ihop 16 492 kronor. Han har dessutom fått alltifrån hjälp med bokningen till erbjudande om fotbollskläder till Neville och att få ta del av säsongskort.

– Det är klart man blir rörd, det var jättekänslomässigt, samtidigt som det kändes overkligt.

I november, när Neville fyller fyra år, åker de för att se Manchester United möta Newcastle.

– Det blir en jätterolig start på hösten, att det händer något roligt.