Nio raka vinster, inte ett insläppt mål på fyra matcher och serieledning.

Det går bra nu för IFK Österbymo.

Men det gäller faktiskt inte bara det som händer på själva planen.

För Österbymoborna har blivit allt mer engagerade i fotbollen och kommer till Bulevallen för att se lagets framfart i nordöstra femman, vilket publiksnittet på 144 personer faktiskt är ett tydligt bevis på.

– Det är jätteskoj att alla bryr sig så mycket, säger lagkaptenen Edin Jakupovic som själv bor i Österbymo och i allra högsta grad märker av den där fotbollsfebern.

– Det är folk som kommer fram och säger att de hejar på oss. De berömmer oss och säger att vi ska fortsätta precis som vi gör, berättar han.

Det låter som att ni har blivit lokala stjärnor?

– Ja, det kan man nästan säga.

Det är ingen som har kommit fram med autografblocket?

– Haha, inte än. Men det kanske kommer om vi vinner serien.

Att IFK Österbymo faktiskt vinner serien och avancerar till fyran är inte alls omöjligt. Det skulle dessutom innebära något speciellt för just Edin Jakupovic som började spela a-lagsfotboll i Österbymo 2008.

Då spelade laget i fyran och kaptenen hoppas förstås få fira tioårsjubileum som a-lagsspelare i samma division.

– Det hoppas jag vi gör. Fortsätter vi så här har vi väldigt stora chanser att ta oss upp igen, hälsar han.

IFK Österbymo har egentligen byggt något bra över flera säsonger. Några år efter att Jakupovic kom upp i a-laget i sin moderklubb skedde ett ganska massivt generationsskifte och laget trillade ned en division.

Nu är det tredje raka säsongen där IFK Österbymo är topp tre i division 5.

Hemligheten?

– Ödmjukhet, disciplin och sammanhållning, säger Jakupovic.

Annons

– Vi visar motståndaren väldigt stor respekt och låter bli att underskatta lag vi möter. Vi har ju sett på den här serien att alla lag kan slå alla så det finns inte plats för underskattning.

Och den där sammanhållningen han pratar om märks faktiskt av när tidningen är på plats på träningen inför fredagskvällens match mot Hebe.

Alla klappar om varandra, det är glatt och avslappnat och många berömmer de två pensionärer som tagit på sig uppdraget att hålla gräsmattan grön och fin alla dagar i veckan.

– Det är så i klubben och föreningen. Alla är vänner med alla och umgås vid sidan om. Vi känner varandra väl eftersom nästan alla kommer från Österbymo eller åtminstone runtom i kommunen, säger Jakupovic och får medhåll av tränaren Jörgen Damm.

– Det är en helt fantastisk klubb och det gäller allt från spelarna till styrelse, alla är enkla att ha att göra med.

Han är inne på andra säsongen som tränare för herrlaget men är egentligen mer förknippad med närliggande Kisa BK där han både spelat själv och varit tränare.

– Jag har varit på gång hit tidigare men då har det inte riktigt stämt med andra saker. Nu ångrar jag inte en sekund att jag hoppade på det här uppdraget, säger han.

Och avslutningen på säsongen då? Kan Österbymo hålla i sin fina segersvit och ta sig tillbaka till fyran?

– Det handlar om att vara genuin och ta match för match. Vi kan inte börja se för långt fram utan måste fortsätta vara ödmjuka. Ödmjukhet är nyckeln till mycket framgång här i livet, säger Jörgen Damm.