Innan fotbollen allt mer kommer att handla om krav på prestationer, hiskeliga övergångssummor, sparkade tränare och tjuriga vinnarskallar handlar den i grunden om glädje och lagkänsla. Just de bitarna var också de mest påtagliga när det under lördagen ordnades med poolspel på idrottsplatsen i Österbymo, för flickor och pojkar födda -08 och -09.

Annons

— De här dagarna handlar om att låta barnen känna på hur det är att spela match på ett bra sätt. Det är en typ av social verksamhet där vi försöker lära dem kompisanda, lagkänsla och hur man är en bra motståndare, förklarade Samuel Aztor, ungdomsledare IFK Österbymo.

”Nästan paralyserade”

I vanliga fall tränar de bara i den här åldern, men fyra gånger per år har föreningarna i trakten som rutin att samlas för spela mot varandra i femmannalag. Nästa år går många av dem upp och börjar spela sjumannafotboll i seriespel. Men ett första möte med matchspel tenderar att väcka olika reaktioner hos de unga lirarna.

— Ja, det är väldigt varierat. En del tycker det är jätteroligt att möta andra lag och andra blir nästan paralyserade av att de inte känner de som står på andra sidan plan. Men vi hoppas det ska göra dem sugna på att fortsätta spela nästa år, sa Aztor.

Totalt samlade lördagen 13 lag med ungefär 100 barn.