Numera finns det två utställningar att titta på i NBV-lokalen i Eksjö. Ing-Brith Jonsson kan man kalla för en van utställare, då hon har haft många genom årens lopp.

I kontrast till Ing-Brith stället Åsa Silfver ut i rummet bredvid. Det är hennes andra utställning, där hon visar upp sina fotografier.

En gammal teknik

Ing-Brith tillhör föreningen Handvävare i Jönköpings län. De har tagit fram boken Smålandsdräll, som visar en gammal vävteknik. Hon började väva smålandsdräll för 1,5 år sedan.

– Det är en gammal teknik som vi har hittat provet på i Jönköpings läns museum. Sen har vi vävt och sammanställt det till en bok. Vi är ett 15-tal som har varit med och skapat boken.

Hon säger att det är en speciell teknik, som kan användas för att göra kläder, mattor, möbeltyg och handdukar.

– Det är en enkel och bra teknik som är mycket användbar. Vi har hittat information om tekniken i vävböcker från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, berättar Jonsson.

Sin egen modell

I det andra rummet har Åsa Silfver sin utställning "Kvinna Röd".

– Temat är rött. Jag gillar allt som är färgglatt, inte bara rött utan alla färger. Men rött gör sig väldigt bra på bild, som en liten detalj. Rött är en metafor för energin i livet.

I lokalen finns hennes röda gummistövlar, ett par röda skor och klänning. Detaljer som går att se i hennes fotografier. Miljöerna hon fotograferar i är runt omkring Eksjö. Det är många självporträtt som hon har tagit med hjälp av självutlösare till kameran.

Annons

– Det är mest för att det är svårt att få med sig modeller som är pigga på att kliva upp tidigt på morgonen. Därför är det smidigare att använda mig själv, då kan jag gå ut och fotografera när jag vill.

Åsa har även en stående utställning på restaurangen i Skedhult.

Utställningen pågår till lördag nästa vecka, den 21 juli.

NBV