Natt efter natt blev Eksjöbon Carola Westberg nyligen av med fler och fler av sina utemöbler. En natt stals två hopfällbara stolar i lättmetall, en annan natt ett bord tillverkat av gjutjärn och träskiva, och en tredje gång en hel gjutjärnssoffa.

– Man blir ju arg och förbannad över att folk inte kan låta bli att stjäla, och jag har varit riktigt ledsen också. Alltihop är väldigt tråkigt och ledsamt, berättar Carola.

Ett personligt värde

– Sakerna har kanske inget större värde om man skulle sälja dem men de har ett personligt värde. Vi som bor här använder ju dem, de har funnits här länge och jag har renoverat och målat dem, fortsätter hon.

Stölderna är polisanmälda och Carola är förundrad över hur någon kunnat stjäla något så otympligt.

– Särskilt soffan är ju stor och tung, man måste definitivt vara två för att bära den och det borde ju höras. Jag har aldrig varit med om något sådant här tidigare.

Försvåra för tjuven

På frågan om hon kommer våga ställa ut några nya utemöbler har hon inget klart svar.

– Jag vet inte vad vi ska göra. Man tycker ju att man ska kunna lita på folk.

Björn Öberg, presstalesperson hos Polisen, ser inte stöld av utemöbler som något vanligt förekommande men kan ändå ge allmänna råd för den som vill hålla tjuven borta.

– Generellt gäller det att försöka försvåra för tjuven så sakerna blir svåra att komma åt. Går det kan man ju låsa fast dem, eller i alla fall låsa ihop möblerna med varandra så det blir svårt att ta en möbel i taget, kommenterar han.

Annons