Första veckan av åtta fick ungdomarna vara på en introduktions- och uppstartsvecka på Pigalle för att få reda på hur det kommer gå till att starta företag.

— Det var lärorikt och kul med många workshops, säger Eira Malmkvist som säljer armband där 10 % går till Naturskyddsföreningen och deras arbete med att hejda den globala uppvärmningen.

— Vi fick lära oss olika steg i företagande, det var nya grejer som man aldrig tänkt på, säger Saja Zoud som driver X&O, ett event-företag som hon driver tillsammans med Rula Alshehri, och berättar att en av uppgifterna gick ut på att samla in pengar till en barnorganisation under en viss tid samt bestämma hur de skulle tjäna de pengarna.

Alternativt sommarjobb

Företagarna själva kommer med en idé som de vill förverkliga, vilket är ett alternativ till ett klassiskt sommarjobb.

— Det är bra om inte har tid för ett ”vanligt” sommarjobb, nu bestämmer man ju över sin egen tid, säger Eira

Knackar dörr

Annons

Än så länge har de införskaffat materialet de behöver och marknadsfört sig på sociala medier samt börjat sälja en del.

— Första kunden var skitkul, tycker Eira och förklarar att det första köpet var en beställning i hennes webshop.

Gabriel Käll driver GardenFix med en kompis som går ut på att de knackar dörr och frågar ifall de vill ha hjälp med någon trädgårdssyssla.

— Det var lite konstigt först men nu är det naturligt, menar han.

Tänka positivt

Av allt som de fick lära sig på introduktionsveckan var det en sak om att lära sig att få alla möjliga reaktioner på deras idéer och engagemang.

— Vi har lärt oss att tänka på det positiva och bara komma ihåg det istället, säger Saja och berättar att coacherna från UngDrive peppar och hjälper dem att hitta en lösning som passar just dem.

Blir UF-företag

Efter att sommaren och UngDrive-tiden är över kan de registrera sitt företag eller ta det vidare till skolan och entreprenörskursen. Då blir företaget ett UF-företag istället.

— Om det går bra vill jag fortsätta med ett UF-företag, säger Kajsa Ivarsson som början tran till hösten.