Kanelbullar, wienerbröd, småkakor och limpor ligger på rad i disken och den varma luften sprider doften av nybakat på Thimons konditori.

Förbi disken, bakom den stängda dörren och in i bageriet står Abdurahman och häller upp muffinsmet i formar.

"Jag är jätteglad"

Han är 20 år, och har precis fått fast jobb som bagare.

— Jag är jätteglad att ha fått ett riktigt jobb. Det är svårt, men vill man jobba är det inte så svårt egentligen. Man måste kämpa.

Abdurahman kom till Sverige hösten 2014 från Sudan. Sakta men säkert lärde han sig det svenska språket.

— Att lära sig ett språk från början är inte lätt. Man måste lära sig plugga, prata med människor och träna för att lära sig det så fort som möjligt. Det tar många år.

Intresserad av yrket

Abdurahman har arbetat inom branschen förut. I Libyen jobbade han som konditor, där specialiteten var bakverket baklava. I Sverige gick han en bagerikurs under ett år.

Annons

Genom en kompis fick han kontakt med Markus Ekelund, som gav honom praktik via arbetsförmedlingen. Där lärde han sig baka konditoriets kanelbullar och småkakor. Från början var det bara under en månad, sedan behövdes det sommarjobbare.

— Det gick så bra att han fick fortsätta i ett år. Han är väldigt intresserad av yrket, noga och plikttrogen. Kommer han sent då har det hänt något allvarligt, då vet man att han är sjuk på riktigt, berättar Markus.

Arbetskraft behövs

Nu vill Markus uppmuntra fler till att anställa nyanlända via arbetsförmedlingen. Han menar att man ofta kan höra dåliga exempel, men att de duktiga hamnar i skymundan.

— Det är så viktigt att belysa positiva exempel. Det behövs arbetskraft och de flesta av de här människorna vill jobba. Våga prova, det kostar ingenting med praktik, och ett bra upplägg i början om arbetsförmedlingen står för kostnaden.

Nu har Abdurahman fått fast anställning som bagare. I dag började han knåda degen vid kvart över fyra, men allt har inte kommit gratis.

Kämpar med språket

— Man måste kämpa med språket. Det är inte lätt, men man måste försöka. Gå till biblioteket, lyssna på Tv och radio, och hålla tiderna, säger han.

I framtiden vet han inte vad som väntar, just nu är han bara glad att ha ett jobb.

— Jag är jättenöjd och lärde mig väldigt mycket på praktiken. Markus är väldigt ärlig och snäll. Att baka är mitt intresse.