ISHOCKEY I slutet på förra veckan åkte Boro/Vetlandas sportchef Mikael Fernqvist till Nässjö för att plocka upp en av lagets mest intressanta nyförvärv inför kommande säsong.

Det handlar om långe tjeckiske forwarden Jaroslav Sarsok, 24 år, som spelat både i ryska högstaligan, KHL, såväl som svenska division 3 under de senaste två åren.

– Jag spelade i MHL, andraligan i Ryssland, men fick chansen att spela sju matcher för Lev Poprad som spelar i KHL. Det var verkligen riktigt bra standard på ligan, förklarar Sarsok när tidningen möter upp honom när han för första gången besöker Borohallen.

Hans KHL-äventyr fick ett plötsligt slut. Dels skadade han ena axeln ganska svårt och inte nog med det hamnade han i konflikt med sin agent.

– Jag hamnade utanför laget och kunde inte vara kvar, berättar han.

Via lite olika omvägar hamnade han i svenska division 3 av alla ligor. Närmare bestämt i Strömsundslaget Lions HC.

Annons

– En norsk vän till mig tipsade om att ta sig till Sverige för att spela och jag nappade på det tipset, berättar han.

I Lions gjorde han 10+5 poäng på nio matcher.

– Jag var nog lite för bra för division 3. Nu vill jag uppåt och vidare i karriären. Allra helst vill jag vidare till ettan, men känner att det är bra att ta det steget via division 2.

Besvären med axelskadan finns i viss mån kvar och är något Jaroslav Sarsok arbetar hårt för att göra sig av med. Något som han också är beredd att jobba hårt för är att göra sig förstådd i omklädningsrummet.

– Jag har inte pratat engelska på fem månader nu och måste öva upp den lite efter att ha varit hemma i Tjeckien i flera månader. Just nu får jag be lagkamraterna prata lite långsamt, men jag kommer bli mycket bättre på språket under säsongen.

Jaroslav Sarsok berättar att han trivs bäst som högerforward eller som center. Men från båda positionerna vill han vara den som styr spelet och sätter sina lagkamrater i bra målchanser.

– Passningarna är nog min främsta styrka och jag gillar att styra spelet i powerplay. Sen är jag väl helt okej på skridskorna också.

Med sina 198 centimeter lär han utmärka sig på isen. Sedan återstår det förstås att se om han även utmärker sig spelmässigt.

– Jag hoppas att jag kommit till ett bra lag, att vi vinner många matcher och att vi kanske kan gå upp i ettan, säger Sarsok.