Under tre dagar, 28-30 juni, hamnar politiken i fokus på Fredstorget.

— Massor av aktiviteter ingår i Sommar i Aneby. Eftersom politik är en viktig del av samhället tycker vi att även det ska finnas med som en del av arrangemanget, säger Ola Gustafsson.

Han är näringslivsansvarig i kommunen och får rollen som moderator.

Enligt honom får politikerdagarna också fungera som ett test.

— Vi vill känna på det inför valåret, då vi kommer nog att satsa lite hårdare. Nu, första gången går vi in lite mer ödmjukt och får se var vi landar.

Klart med fem

Hittills är det klart med medverkan av fem riksdagsledamöter, med Carl Schlyter som den kanske mest namnkunnige. Innan han blev riksdagsledamot var han under en lång period europaparlamentariker. Från riksdagen kommer även Helena Bouveng (M), Sotiris Delis (M), Emma Carlsson-Löfdahl (L) och Valter Mutt (MP).

Annons

Tre tidigare ledamöter medverkar också, det vill säga Göran Lindell (C), Kew Nordqvist (MP) och Irene Oskarsson (KD).

— Dessutom finns ytterligare ett antal lokala politiker, med kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Fälth (C) i spetsen, med.

Fredagen får en ungdomlig prägel. Då kommer representanter för ungdomsförbunden CUF, MUF, LUF och KDU att finnas på plats.

När det gäller riksdagsmännen får de utrymme att tala om sina specialintressen. I övrigt ska politikerdagarna handla om näringsliv, arbetsmarknad, skola, miljö, äldreomsorg och ungdomsfrågor i största allmänhet.

— Lokalpolitikerna lyfter sina frågor. Vi hoppas naturligtvis på en debatt, att allmänheten ställer frågor, säger Ola Gustafsson.