I dag hölls huvudförhandlingen i Eksjö tingsrätt mot de två män som är misstänkta för stöld ur Lilla Butiken i Vetlanda.

Stöldgodset beräknas vara värt upp mot 700 000 kronor men bara en del är återfunnet.

– Tyvärr fick man inte tag på den andra bilen, lite konstigt kan jag tycka. Det kan ju inte finnas hur många bilar som helst av den färgen, berättar Franky van Elverdinghe när tidningen pratar med honom.

Det har gått drygt en månad sedan han fick ett samtal sent på natten om ett pågående inbrott i hans butik där han säljer märkeskläder.

Annons

– Vi hade ju inbrott även i augusti men då las förundersökningen ner. På något sätt var jag föreberedd att det kan hända igen, jag har alltid nycklarna och kläderna redo bredvid sängen.

När väktaren ringde Franky under natten tog han sig snabbt till platsen.

– Men jag kom 30 sekunder för sent, jag är ju ingen superman. De hade då precis lämnat platsen.

Vad hade du gjort då om du sett dem?

– Det kan jag inte svara på. Första gången det hände var jag väldigt aggressiv, men nu var jag väldigt lugn. Men jag hade nog ställt min bil utanför deras så de inte hade kommit iväg.

Han fanns på plats under hela dagens rättegång och fick själv som målsägande berätta om natten då stölden inträffade.

Dagarna efter inbrottet las mycket arbete ner för att beräkna värdet av de försvunna kläderna.

– Det är mycket pappersarbete när man haft en stöld. Det har varit påfrestande. Jag har även drabbats av dubbelsidig lunginflammation och även problem med axeln. Det blir en mental stress och man känner sig väldigt utsatt. Det är ändå viktigt för mig att vara med här i dag och se vad som kommer fram i deras berättelse. Det är tragiskt med alla droger och spelproblematik i samhället.

Börjar du tappa suget på att driva butiken?

– Ja självklart tappar man suget. Men kunderna vill ha kvar oss och då får man välja att ta den enklaste vägen och lägga ner eller att fortsätta. Och jag känner ändå att vi fått bra kontakt med polisen och även civilpersoner. Jobbar vi tillsammans så tror jag vi kan komma långt, vi måste stopp på all brottslighet men det är svårt jobb.