Nils-Åke Friman driver företaget Bygg Friman Handelsbolag. Kommunarkitekten Lucia Botero Hoyos berättar att Friman är värd detta pris eftersom han har gjort mycket för byggnadsvården i Eksjö kommun.

MOTIVERING: Arkitektur- och byggnadsvårdspris 2017

Eksjö kommuns arkitektur- och byggnadsvårdspris 2017 tilldelas Nils-Åke Friman.

"Nils-Åke sitte..

MOTIVERING: Arkitektur- och byggnadsvårdspris 2017

Eksjö kommuns arkitektur- och byggnadsvårdspris 2017 tilldelas Nils-Åke Friman.

"Nils-Åke sitter på en guldgruva av praktiskt kunnande inom byggnadsvård och ett oändligt engagemang, som han villkorslöst delar med sig i syfte att bevara Eksjö kommuns kulturarv."

— Han arbetar för en god byggnadstradition och har hela sitt yrkesliv arbetat och verkat i många projekt och byggnader med höga kulturhistoriska värden.

— Han har varit med hanverksmässigt för att sprida sina kunskaper. Han är en person som man alltid kan vända sig till när man har frågor om byggnadsvård, berättar Lucia.

Nils-Åke Friman har även anknytning till Byggnadsvård Qvarnarp som är ett nätverk för specialiserade byggnadsvårdsföretag som verkar i Småland.

— Resten av landet är lite avundsjuka på att vi har ett sådant komplett nätverk. Nils-Åke Friman har ägnat sitt långa yrkesliv att vårda vårt kulturarv, säger Lucia Botero Hoyos.

Till arkitektur- och byggnadsvårdspriset lämnar man in nomineringar och Lucia berättar att det bara var en nominering som lämnades in. Men att det inte var någon tvekan om att Nils-Åke Friman var värd priset.

Priset kommer att delas ut på nationaldagen.

Tidningen har sökt Nils-Åke Friman för en kommentar.