— Jag tycker det här beslutet handlar om populism. Det är val nästa år och länets pensionärer ser säkert positivt på att de nu får gratis halkskydd, säger KD:s regionråd.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna drev tillsammans igenom brodd-beslutet under regionfullmäktiges augustisammanträde i Sävsjö. Om det i slutändan blir en fjäder i hatten för dem i valkampen 2018 återstår att se. Mikael Ekvall förklarar att han inte hade en tanke på att fiska röster när han skrev sin motion:

Annons

— Jag tycke det var en bra idé helt enkelt och det gör jag fortfarande. Jag är glad att mitt förslag förverkligas. Det kommer utan tvekan att bidra till att minska antalet fallolyckor utomhus bland äldre, vilket kommer att vara ekonomiskt gynnsamt inte bara för regionen, utan samhället i stort.

Alliansens företrädare med Mia Frisk i spetsen återkom ständigt i brodd-debatten till att halkskydd såväl inomhus som utomhus faller under det egenansvar för hälsan varje enskild medborgare har och därmed inte ska finansieras med skattemedel. Man påpekade också att de 10-15 miljoner satsningen väntas kosta måste tas någonstans. Risken finns att högprioriterad hälso- och sjukvård naggas i kanten.

— Jag vet som ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård hur svårt det är att få fram pengar till de extra och välbehövliga satsningar vi vill göra på exempelvis primärvård och ungdomsvård. Mot den bakgrunden känns det fel att nu behöva avsätta budgetmedel till gratis broddar, säger hon.

— Vi fick under debatten kritik för att vi ifrågasatte den beräkning av kostnaden för fria broddar som gjorts av tjänstemän i regionen. Men jag är säker på att slutnotan inte kommer bli så dyr som Alliansen befarar. Över tid tror jag att det handlar om en kostnad på en miljon per år. Det är jag övertygad om att vi kommer hämta hem, genom minskade vårdkostnader för ben- och armbrott bland äldre, kontrar Mikael Ekvall.

LÄS MER: Efter många turer - nu avgörs broddfrågan

LÄS MER: Beslut om gratis broddar efter maratondebatt