Som nog är bekant för de flesta kommer samtliga fjärde- och femteklassare i tätorten att gå på Furulidskolan från och med i höst. Många av eleverna cyklar till skolan och en del får lite längre att åka.

För att de ska känna sig säkrare på sin väg till skolan har Parkskolans fritids satsat på att informera. I veckan kom Eleonor Franklin, projektledare på NTF, på besök.

Hon pratade med barnen om sådant som en cyklist bör tänka på, till exempel vilka saker som måste finnas på fordonet, bland dem lyse och reflex. Det hade åhörarna bra koll på, liksom att yngre barn måste ha cykelhjälm.

Eleonor Franklin pratade en hel del om hur viktigt det är med hjälm. Med ett ägg som symboliskt huvud demonstrerade hon hur illa det kan gå om man inte använder den.

Annons

— Det är ju lag på hjälm för alla under 15 år, men redan elever i sjätte klass börjar slarva med den. Mitt tips är att aldrig sluta använda hjälm, säger hon.

Svensk uppfinning

Det handlade också om reflexer. Barnen fick lära sig att det är en svensk uppfinning från 1950.

— Många som kommer från andra länder vet inte vad det är. NTF delar ut reflexer till nysvenskar och talar om varför de ska användas.

Eleonor Franklin upplyste om att de flesta olyckor sker i stan och i mörker.

— De mätningar vi gjort i Jönköping visar att reflex bara används av tio procent av invånarna där.

Till de tips hon delade ut hörde att kliva av och leda cykeln när en gata ska korsas. Barnen fick bland annat också veta att en relativt ny lag säger att det är tillåtet att cykla på trottoaren om man är under åtta år.

Eleverna kom med många kloka reflektioner och ställde en hel del frågor till Eleonor Franklin, som även pratade en del om vägmärken. Till slut fick alla en reflex med sig hem.

NTF