Mitt i högsommarvärmen den 24 juli gick Eksjö kommun ut med en varning om förhöjda värden av ecolibakterier i Ingatorpssjön, och på grund av det en avrådan från att bada där. Till Ingatorpsbadarnas förtret har läget sedan dess varit oförändrat, fram tills nu då proverna äntligen visar på att värdena återgått till det normala.

– Det är kanske inte så väldigt många som kommer att bada mer i sommar ändå, men vi får i alla fall avsluta med goda värden. Det känns bra, säger kommunens anläggningschef Annika Fyhr och berättar att avrådansskylten på badplatsen nu kommer att plockas bort.

Problemen kommer nog tillbaka

De förhöjda värdena har enligt Fyhr högst troligt till del berott på det extrema sommarvädret i år.

– Eftersom vi blivit godkända nu när temperaturen gått ner, vi fått mer nederbörd och det blivit mer rörelse i vattnet igen tror jag att det är en faktor. Och eftersom det här ju är en lite känsligare sjö som vi haft problem med tidigare tror jag kanske att den blivit ännu mer påverkad en sådan här sommar.

Varför just denna sjö är känslig, och om det är något som går att göra något åt, vet hon inte i sin roll som anläggningschef.

– Men jag tror att vi överlag kommer få vänja oss vid fler extrema somrar med sådana här problem i sjöarna, säger hon.

Annons

Relaterat: Varning: Bada inte i Ingatorpssjön
Relaterat: Svar om badvatten dröjer
Relaterat: Avrådan från bad kvarstår
Relaterat: Fortfarande dåligt vatten