Äntligen är dags för en ny odlingssäsong. Kanske har du sticklingar att dela med dig av, eller några halvfulla fröpåsar som kan sprida glädje? Under Våryran har du chansen att byta dem mot andras på Kulturhusets fröbytardag.

På plats finns Höglandets biodlarförening som kommer informera om bin, dragväxter och betydelsen av god pollinering, något som står högt upp på agendan som en av vår tids viktigaste miljöfrågor.

Jenny Carlsson, naturskolepedagog, tycker det är roligt att få inspirera både barn och vuxna till ett ekologiskt tänk.
Foto: Privat

Hela dagen går i hållbarhetens tecken och långsiktighet är ett ledord. Det gäller att börja tidigt med att inspirera den unga generationen. Naturskolepedagogen Jenny Carlsson kommer finnas på plats för att skapa spännande experiment. Bland annat kommer alla barn få chansen att skapa sina egna kretsloppsburkar.

– Det är väldigt roligt för både vuxna och barn att se att det kan få plats ett helt kretslopp i en sluten liten glasburk. Vi kommer ha femtio burkar på plats, det blir först till kvarn som gäller. Barnen får ta med sig kretsloppsburkarna hem och följa hur det utvecklas över tid, säger Jenny Carlsson, naturskolepedagog vid Emåns Ekomuseum.

Du är självklart välkommen till evenemanget även om du inte har frön eller sticklingar att byta.