Rebecca Rosén, Tranås ridklubb, har hållit på med hästar under hela sitt liv och i juli väntar dressyr-SM för fjordhästar i Vetlanda och nordiska mästerskapen i Norge.

Det går bra nu, helt enkelt. Och Tranåstjejen bara njuter av framgångarna som hon och Svalegårdens Charmören skördar.

Men bakom framgångarna finns också långa stunder av totalt mörker för Rebecca Rosén som nu är 27 år.

För det är mindre än tre år sedan som tanken slog henne att ge upp allt vad tävlan heter efter att, enligt henne själv, ha blivit lurad vid ett köp av en häst.

– Min dåvarande häst var skadad och därför skulle jag köpa en ny, ett halvblod. Men det blev inte lyckat. Hästen jag köpte visade sig ha allvarliga skador och bara tre månader efter köpet tvingades jag ta bort honom, förklarar Rebecca Rosén.

Kan man göra något när man känner sig lurad på ett köp av häst?

– Jag försökte men de jag köpte av ville inte gå vidare, samtidigt ville jag inte blanda in advokater heller. Men uppfödaren visste precis vad det var för häst de sålde till mig och jag blev blåst, helt enkelt. Det handlar ändå om ett stort och välkänt ställe.

Förlorade två hästar

Även den häst Rebecca Rosén hade sedan tidigare avlivades.

Annons

– Det var en helt fruktansvärd sommar där jag fick ta bort mina två hästar på kort tid.

Funderade du på att sluta med hästar då?

– Jag funderade jättemycket fram och tillbaka. Men jag har hållit på med det här hela livet och kunde inte tänka mig ett liv utan hästar. Det jag bestämde mig för då var att köpa en häst som verkligen håller och det var då jag började med fjordhästar.

Det var egentligen först då, när Rebecca Rosén fick tag i Svalegårdens Charmören, som hon började tävla. Från ridturer i skogen och lite hoppning tog hon klivet in i dressyrens värld.

Sedan dess har det mesta gått väldigt fort. Tranåsekipaget har haft flera framgångar sedan dess och nu är de alltså ett av tre svenska ekipage som ska representera Sverige under nordiska mästerskapen i Norge i juli.

– Efter regn kommer solsken, skiner Rebecca upp och säger.

– Det här är det största som någonsin hänt mig.

Fick bara en chans

Men det finns faktiskt ännu lite mer mörker i historien innan hon nåddes av det glada beskedet från landslagsledningen.

Svalegårdens Charmören skadade sig i våras och Rebecca trodde ett tag att det var så allvarligt att han kanske aldrig mer skulle kunna tävla.

– Det har varit en vår med mycket behandling. För två månader sedan visste vi inte om det skulle gå att fortsätta. Men han har verkligen kommit tillbaka och nu känns han bättre än någonsin. Det är nästan som att det kanske har varit något litet fel hela tiden som blivit åtgärdat nu, berättar hon.

Skadorna gjorde dock att Rebecca och Charmören bara fick en enda chans att uppnå resultaten som krävs för att ens vara aktuell för nordiska mästerskapen. Men det gick vägen och för en tid sedan fick hon samtalet från förbundskaptenen.

– Det är en stor ära att vara en av tre svenska ekipage som får åka. Det har gått väldigt fort. Ett tag funderade man på att ge upp allting och helt plötsligt ingår man i ett landslag. Det är häftigt, säger Rebecca Rosén innan det är dags för ännu ett träningspass med Svalegårdens Charmören där de fyra programmen för de två intensiva helgerna i juli ska övas in.