— Äntligen, utbrister Birgit Nilsson, som är styrelsemedlem i Eksjö FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, när hon nås av nyheten att socialnämnden föreslagit att habiliteringsersättningen ska införas på nytt.

— Men de kunde ha varit lite mer generösa och återinfört det lite tidigare än 1 oktober, tillägger Birgit Nilsson.

Hon menar att omsorgstagarna, som tidigare fått 35 kronor om dagen för sitt arbete, redan har gått miste om ett helt års ersättning och nu kommer att få vänta till hösten innan de eventuellt på nytt får tillgång till pengarna. Birgit Nilsson hade gärna sett att ersättningen betalats ut retroaktivt och höjts något.

Har fått konsekvenser

Birgit Nilsson förklarar att förlusten av ersättningen har fått konsekvenser för omsorgstagare. Sociala aktiviteter och sådant som sätter guldkant på tillvaron har fått väljas bort.

Annons

— Till exempel har vi många som inte har kunnat gå och bowla, det kostar nämligen 90 kronor varje gång, säger Birgit Nilsson.

Sedan habiliteringsersättningen försvann i början av 2016, har kritiken varit stor mot beslutet. Birgit Nilsson har haft återkommande kontakt med politikerna i frågan.

— Senast i lördags låg jag på om att det är väldigt viktigt att habiliteringsersättningen kommer tillbaka.

— Jag trodde faktiskt inte att det skulle gå igenom, och det har det ju inte riktigt gjort ännu.

Socialnämndens förslag ska nu skickas vidare till kommunstyrelsen för beslut. Birgit Nilsson är en så länge försiktigt glad.

— Vi får vara tacksamma så länge. Det är positivt att de tagit upp det, säger hon.

FUB