"Rädda svenska bönder – ät mer kött nödåret 2018" skrev Örjan Carlssons fru på Facebook. Inlägget har delats över 1000 gånger och fått en lång radda med arga kommentarer om att äta mindre kött.

–Gemene man behöver inte äta mer kött än vad de gör idag, säger Örjan Carlsson. Men de kan köpa mer kött att lägga i frysen. Idag är det väl så att de flesta inte har en buffert utan handlar för dagen.

Fullt på slakterierna

Vad som inte helt framgick i Facebook-inlägget är att torkan kan leda till att djuren svälter ihjäl. Eftersom det inte heller finns foder att köpa tvingas bönderna nu att slakta sina djur.

– Jag har redan tagit 2-3 veckor av fodret som skulle användas i vinter, säger Örjan Carlsson.

Problemet är att det är fullt på slakterierna. De tar inte emot mer än vad de kan sälja till butikerna och har inte resurser att frysa sin produktion.

Vad Örjan Carlssons fru Anna-Karin Gustafsson menade med sitt inlägg, var egentligen att om folk köper mer kött så kan slakterierna ta emot fler djur. Alternativet är att avliva dem och låta dem bli kadaver.

– Det är inte så vidare bra med tanke på miljön, att bränna upp en massa bra mat, säger Örjan Carlsson.

Möte med lantbruksministern

För att göra något åt problemet tog Örjan Carlsson kontakt med riksdagsmannen Magnus Oskarsson från Ödeshög som under måndagseftermiddagen träffade lantbruksminister Sven-Erik Bucht.

Annons

– Mitt förslag är att staten skjuter till pengar till slakterierna så att de kan frysa sitt kött, säger Örjan Carlsson. Det borde gå att lösa med fryscontainrar.

I veckan blir det även ett rundabordsmöte i Visby med slakteribranschen.

Vad har du för förhoppningar?

– Regn! säger Örjan Carlsson.