Den 23-24 mars äger årets Jobb- och utbildningsmässa rum i Olsbergs arena. Och det blir en rejäl ökning av antal arbetsgivare jämfört med premiärmässan 2016.

En stor anledning är att man nu breddat sig med aktörer från hela Höglandet.

– Vi har pratat mycket om det här i nämnden och även med politiken att kommungränserna inte ska finnas i den här typen av arbete utan här måste vi samverka mer mellan kommunerna. Jag tycker man i framtiden borde kunna ha en ambulerande mässa mellan kommunerna för att hjälpa varandra, säger Marcus Axelsson, chef på tillväxt- och utvecklingssektorn.

En utmaning

Han fortsätter:

– Jag menar, får vi hit en kompetens med den ena arbetskraften och sedan ska du attrahera respektive så är det inte säkert att en kommun klarar det utan här måste vi hjälpas åt. Hellre att det är fyra-fem mil pendlande till respektive än tolv mil, där tycker jag vi har en utmaning framöver, framhäver Axelsson.

Senaste mässan arrangerades i slutet av 2016.

Annons

– Eftersom vi hade den rätt sent 2016 så beslutade vi att inte ha någon 2017 för att istället lägga krut på årets mässa. Och det är väldigt glädjande att det nu är fullbokat med 49 montrar i Olsbergs arena.

Slås ihop

Nytt för i år är att Jobbmässan slås ihop med Framtidsmässan och bildar en gemensam mässa.

Under fredagen är det fokus på skolungdomar från sjuan till sista året på gymnasiet som kan ta del av det utbud som finns för både gymnasieutbildningar, högskole-, universitets-, YH- och folkhögskoleutbildningar.

– Vi vill att skolungdomarna ska få upp en röd tråd och se kopplingen mellan utbildning och de arbeten som finns inom arbetsregionen.

Marcus Axelsson råder arbetssökande att förbereda sig inför besöket på mässan.

– Ta gärna med en bunt av ditt cv och förebered dig på att imponera på arbetsgivaren. Det är allt från administrativt arbete, tung industri till offentliga jobb som finns representerade, det är väldigt brett spektrum i många olika riktningar, säger Axelsson som tror på ett par tusen besökare.