Det faktum att så många nya partier ställer upp kan ses som ett misslyckande med utveckling och den politik som förs. Inget parti, varken från den styrande Alliansen eller från oppositionen, är ju heller nöjt med det osäkra parlamentariska länge som har rått under mandatperioden.

Mia Frisk (KD) är också självkritisk och säger att ett nytt parti som Bevara akutsjukhuset är att visa missnöje med den politiska ledningen.

Vill utveckla

– Det framgår ju när man läst deras insändare i sjukvårdsfrågor. Men vi i Alliansen vill inte bara bevara utan utveckla alla tre sjukhusen och vi är inne i en stor omställning. Jag vet inte om det kanske är så att man är sig själv närmast, säger Mia Frisk.

Moderaterna har i en tidigare intervju sagt att Bevara akutsjukhusens politik är ett hot mot akutsjukhusen, om inte specialiseringen fortsätter kan det leda till avveckling.

En vapendragare till?

Mikael Ekvall (V) tror, liksom flera andra av företrädarna för de etablerade partierna, att det blir svårt för de nya partierna att ta sig in, men att Bevara akutsjukhusen kan ha en chans.

–Jag hoppas bara att de tar moderatröster så de inte tar våra röster. Då kunde vi få in en vapendragare när det gäller sjukvårdspolitiken, säger Mikael Ekvall.

Han tror också att Empartiet kan få en hel del röster i Vaggeryd.

Sibylla Jämting MP) ser de nya partierna, särskilt då Bevara Akutsjukhusen, som resultat av ett missnöje med Alliansens sätt att hantera sjukvårdsfrågorna.

Annons

Bra med läkare

Hon tycker det är bra att fler läkare och sjuksköterskor vill engagera sig politiskt eftersom det saknas kompetens för vårdfrågorna. Samtidigt säger hon att hennes parti redan jobbar för de frågor som Bevara akutsjukhusen tar upp men att det inte riktigt kommit ut.

– Det känns som att Bevara akutsjukhusen har ett stort stöd och det skulle inte förvåna mig om de kom in. Vi skulle kunna samverka med dem, vi delar många av deras åsikter när det gäller personalpolitik och arbetsmiljö och jag hoppas att de inte tar röster från oss rödgröna.

I regionvalet ställer också Kristna värdepartiet upp. I förra valet fick det partiet 396 röster, vilket var flest röster av de övriga partierna som ställde upp.

Kort om de nya partierna

De nya partierna som ställer upp i regionvalet är Bevara akutsjukhusen, bestående av främs..

Kort om de nya partierna

De nya partierna som ställer upp i regionvalet är Bevara akutsjukhusen, bestående av främst läkare och sjuksköterskor.

Empartiet med avhopparen från Vänsterpartiet Lennart "Charlie" Karlsson, Vaggeryd.

Sjukvårdspartiet med de före detta Sverigedemokraterna Morgan Malmborg och Per Svenhall.

Medborgerlig samling, ett högerkonservativt parti som också har beskrivits som invandrarfientligt.