— Helst ska hålen vara uppborrade och spöna anglade med mört före gryning berättar Anders.

— En av de bättre huggtiderna är vid de första ljusstrimmorna i gryningen.

De cirka femton hålen är för dagen utspridda på olika djup och närhet intill land och vassruggar.

Kristian och Robin som har kört från Ulricehamn börjar bli kaffesugna och locket på termosarna skruvas av.

Med rykande kaffe i muggen dröjer det inte många sekunder innan första spöbjällran ger ifrån sig ett pling.

Med mugg i handen springer Kristian de 100 metrarna in mot vassruggen intill land och lyfter spöet ifrån hållaren, efter några sekunder görs mothugget och leendet är tydligt.

— Han sitter.

Sakta börjar hemtagning av lina, det är stumt och tungt för spö och rulle.

— Robin, vrålar Kristian över den glasklara isen.

— Det är en fining, hämta vågen!

Strax därefter landar en helt otroligt fin gädda på isen. Den mäts, vägs och en bild tas på fiskare med fisk i famnen.

Annons

Allt dokumenteras och därefter får den sex kilo tunga gäddan återgå ner i hålet.

— Det är det fina med att hälla upp kaffe, kaffetricket funkar nästan alltid säger Anders.

Robin tar fram lite björkved, och tänder en brasa på ett gjutjärnsfat.

— Dags att gå i land och tälja till sig en grillpinne.

Meningen hinner knappt avslutas innan bjällra nummer två sjunger ikapp med isen.

Robin är snabbt på plats och det slutar med att en gädda på dryga nio kilo vägs in.

— Väldigt nära mitt personbästa på 9,5 kilo säger Robin som ser att elden brunnit ut och som fortfarande har korven kvar i matsäcken.

Samtidigt som gammelgäddan fotograferas lyfter Anders upp en gädda på drygt fyra kilo en bit bort.

Efter två timmar kan nio gäddor räknas in med en snittvikt på helt otroliga sex kilo.

Läste du hela texten? Skyll inte på mig om du tvekar på det svalkande doppet i sommarhettan!