Natten till tisdag tog sig någon eller några in på en tandläkarmottagning i Sävsjö genom att krossa en ruta. Inne i lokalerna har förövaren sedan brutit upp ett förråd och plockat med sig en tub med lustgas.

Nu går bolaget Air Liquid, som levererar gaser till industri och sjukvård, ut med en varning.

”I egenskap av tillverkare och marknadsförare av lustgas vill vi på Air Liquid informera om att användning av lustgas i samband med inandning endast ska ske under övervakning av medicinsk personal”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Smärtstillande

Lustgas är ett smärtstillande preparat som främst används inom förlossningsvården, men också av tandläkare och vid mindre ingrepp av läkare.

Annons

— Fördelen med att använda lustgas som smärtdämpande och lugnande medel är att effekten avtar snabbare än vid annan form av bedövning, förklarar Ulrica Åhman på Air Liquid.

När lustgas används inom vården är det dock alltid under kontrollerade former, och aldrig i doser som kan vara skadliga.

Kan leda till döden

Nu är bolaget rädda för att lustgasen som stals i Sävsjö kommer att användas som rusningsmedel. Att använda sig av lustgas för att åstadkomma ett kortvarigt rus kan nämligen få förödande konsekvenser.

— Inom vården blandas lustgas alltid med syre. Skulle man inhalera ren lustgas så drabbas man av syrebrist, vilket leder till medvetslöshet och i värsta fall döden, säger Ulrica Åhman.

Enligt Air Liquid räcker det med några få inandningar av ren lustgas för att det ska få värsta tänkbara följder.

”Om någon hittar den stulna lustgasflaskan ska denna lämnas till Polisen” uppmanar Air Liquid i sitt pressmeddelande.